Řev kvůli Orbánovi. Do firem poslal armádu. Prý tam bude diktatura, bojí se odpůrci

27.03.2020 15:39

Zatímco v Čechách se o armádě hovoří jako o další složce, která má strážit hranice a bude se asi muset v budoucnu uskrovnit, aby se umořil dluh zanechaný koronavirem, v Maďarsku role armády vzrostla. Vojáci „napochodovali“ do firem. Premiér Orbán zavádí opatření, podle kterých by vládl bez parlamentu. A už se ozývají hlasy, že Maďarsko vyjde z krize jako diktatura a premiér chce vládnout na doživotí.

Řev kvůli Orbánovi. Do firem poslal armádu. Prý tam bude diktatura, bojí se odpůrci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Viktor Orbán

Do strategických maďarských firem dle několika médií „napochodovala“ armáda. V rámci plánu premiéra Orbána, který takto chce údajně dohlížet na chod 140 firem, které označil za klíčové. V Maďarsku platí nouzový stav, stejně jako v mnohých jiných zemích Evropy, včetně Česka. Operaci vede ministr obrany Tibor Benko. Jedná se o firmy v oblasti energetiky, dopravy, farmaceutického průmyslu a v dalších odvětvích, například o jadernou elektrárnu Paks, burzy, banky, poštu či vodohospodářské firmy. „Vojáci jsou přítomni z důvodu bezpečnosti strategických firem,“ řekl ministr ve veřejnoprávní televizi M1.

Anketa

Vadí vám vládní nařízení, ať lidé během karantény nejezdí na chaty a chalupy?

9%
91%
hlasovalo: 25930 lidí

Obavy prý panují z opatření, která chystá premiér Orbán, tedy z podstatného zpřísnění trestů, kdy za šíření falešných zpráv by hrozilo vězení a za porušení karantény by hrozil osmiletý trest, pokud by kvůli tomu došlo ke ztrátě života. Orbán by pak zemi řídil přes dekrety. Konat by se nesměly ani volby či referenda. Obavy vzbuzuje především to, že není určené, kdy tato opatření skončí.

Tato chystaná opatření už kritizoval ekonom Dalibor Roháč v deníku Washington Post. „Drzost Orbánova převzetí moci nemá v nedávné evropské historii obdoby,“ tvrdí Roháč. Říká, že „drakonická“ opatření přijaly i ostatní evropské státy, ale ty jsou stále závislé na schválení parlamentem, a hlavně mají určeno, kdy skončí. Doplnil, že stav nouze může vláda vyhlásit, ale trvá jen 15 dní, a pak jej musí potvrdit parlament. Ale místo potvrzení chce Orbán dle Roháče, aby stav nouze trval tak dlouho, jak bude vláda chtít, a kontrolní funkce parlamentu by byla zrušena. Nemluvě o zostření trestů.

Podle Roháče by si všichni měli rozmyslet, zda k Orbánovi budou přistupovat bez předsudků. Prý už dlouho vede boj s těmi, kdo omezují jeho osobní moc a zdůvodňuje to reakcí na krize nebo Georgem Sorosem. „Maďarský zákon o ochraně před koronavirem ukazuje, že Orbán ve své honbě za doživotním premiérstvím nikdy nenechá krizi vyjít vniveč,“ tvrdí Roháč a varuje, že pokud na Orbána nebude tlačit, již tak zaneprázdněný Brusel nebo Washington, tak z krize vyjde Maďarsko jako už plnohodnotná diktatura.

Před „Maďarskou cestou“ varoval také senátor Láska.

Jak informovala agentura Reuters, Maďarsko také zakázalo vývoz sulfátu hydroxychlorochinu. Tato látka se používá v lécích používaných na péči o pacienty s koronavirem v několika zemích. Zakázán je jednak vývoz této látky i léků, které ji obsahují. „Protože Maďarsko je jedním z největších světových vývozců této látky, je zajištění dostatku látky pro zdravotnictví a ochrana maďarských obyvatel prioritou,“ zní vysvětlení z maďarských stránek.

Co se naopak povoluje je hranice mezi Rumunskem a Maďarskem. Tzv. pendleři, kteří pracují v sousední zemi, si tak přijdou na své. Povolení překračovat hranice platí pro lidi s bydlištěm do třiceti kilometrů od hranic. Pro tyto účely budou opět otevřeny tři hraniční přechody, uvedl maďarský ministr zahraničí Szijjártó.  

V Maďarsku se také ukazuje, že virus nectí ani diplomatickou imunitu. Desátou obětí koronaviru v Maďarsku je skotský diplomat Steven Dick. Zemřel předevčírem v Budapešti ve věku 37 let. Informoval o tom britský Guardian.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…