Režim Putina a Číňanů nepotřebujeme. Nejsme ovce, píše někdejší hvězda TV Nova Jan Vávra

18.12.2018 7:45

Exšéf zpravodajství TV Nova Jan Vávra se ve svém názorovém sloupku pro Český rozhlas zeptal, zda Evropa potřebuje silného vůdce.

Režim Putina a Číňanů nepotřebujeme. Nejsme ovce, píše někdejší hvězda TV Nova Jan Vávra
Foto: screen ČT
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Podle prezidenta Zemana – jak se v ruštině vyslovil v rozhovoru pro televizi NTV – v Evropské unii dnes není – na rozdíl od Číny, Ruska a Ameriky – žádný silný vůdce,“ začal svůj komentář Vávra. Podle něj je překvapivé, že Zeman do výčtu silných vůdců nezahrnul i sebe. „Připusťme ale, že byl tváří v tvář ruské novinářce stižen náhlým záchvatem falešné skromnosti,“ podotkl. 

Anketa

Dělal Andrej Babiš v roce 2018 České republice v zahraničí ostudu?

11%
89%
hlasovalo: 16213 lidí

„Pomiňme také skutečnost, že Zeman srovnává vůdce autoritářských režimů s demokraticky zvolenými politiky, stejně jako otázku, zda je Donald Trump – obzvlášť po nedávných kongresových volbách a s problémy okolo ruské stopy – skutečně silným vůdcem,“ poznamenal dále Vávra, že není jasné, jak by v EU mohl silný vůdce z jedné země vést ostatní státy. Miloš Zeman by pak byl podle něj první, kdo by volal, že si od cizáků nic líbit nenecháme.

Původní text ZDE

„Podstatné ale je, že náš pan prezident dokázal, že příliš nerozumí zásadám, na kterých je postavena parlamentní demokracie,“ dodal Vávra s tím, že pokud dnes někdo prosazuje potřebu silných vůdců, dává jasně najevo, že pohrdá občany, kteří podle něho nevědí, co chtějí, a proto jim to musí někdo nadiktovat.

„Silný vůdce nepotřebuje sebevědomé a samostatně uvažující občany, ale stádo věrných oveček, které ho bude následovat kamkoli. A kdo se nepodřídí dobrovolně, tak k tomu bude donucen,“ uzavřel Vávra se slovy, že síla vůdců Číny nebo Ruska je dána strachem z represivního aparátu – a to v Evropě skutečně nechceme. 

reklama

autor: vef

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …