Režisérka urážela Zemana v ČT. Teď pokračuje v novinách

01.02.2013 11:25

Režisérka Monika Le Fay, která v posledních dnech proslula svým výrazným postojem a aktivní účastí na protestech proti zvolení Miloše Zemana novým prezidentem České republiky, vysvětlila v komentáři pro MF Dnes, co pro ni a další signatáře iniciativy "Miloši Zemane, nejste a nikdy nebudete mým prezidentem," tato výzva ve skutečnosti znamená.

Režisérka urážela Zemana v ČT. Teď pokračuje v novinách
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Režisérka Monika Le Fay v pořadu ČT Události, komentáře

Le Fay se ohrazuje vůči odpůrcům této iniciativy, kteří výzvu berou jako protest skupiny zklamaných podporovatelů Karla Schwarzenberga (TOP 09), kteří jsou zhrzení, že se prezidentem nestal "jejich" kandidát.

"Nápad napsat našemu novému prezidentovi, že zvítězil s pomocí lží a estébáckých metod, totiž vznikl v mé hlavě. Přála jsem Karlu Schwarzenbergovi vítězství, kvůli této zemi i kvůli svým dětem. Mou hlavní motivací ale bylo vymezit se vůči patologii Zemana, nikoliv Schwarzenbergova prohra," vysvětluje režisérka.

Podpora výzvy, kterou podepsalo více než sto signatářů, tak prý rozhodně neznamená, že lidé, kteří se s ní ztotožnili trvají na tom, že jejich prezident je Karel Schwarzenberg. Třeba spisovatel Petr Placák uvedl, že jde jen o vyjádření nesouhlasu se způsobem, kterým se Zeman dostal na Hrad. "Těch lží bylo opravdu tolik, že to bylo evidentně záměrné. Odmítám, aby mě tento člověk reprezentoval," řekl.

Nejsme oběti

Mnoho lidí ale podle Le Fay hledá mezi řádky něco, co tam vůbec není. Například to, že se signatáři vnímají jako oběti. Přitom spíše vyjadřují zklamání z toho, že "většina lidí dala přednost člověku, který nás spíše než na Západ táhne na Východ a vrací do hry staré struktury," píše režisérka.

"Vyjádřit svůj názor je legitimní. Nikdo nemůže přinutit dospělé a svobodné lidi, aby respektovali člověka, který lže, uráží a osočuje své spoluobčany, novináře, ženy a etnické menšiny, ledaže bychom žili v totalitě nebo putinovském Rusku," pokračuje Le Fay.

Nevhodné Zemanovy vtipy

Podle režisérky není vhodné ani Zemanovo vyjadřování a některé jeho vtipy. "Myslím na ty ženy, kterým se jejich muži vysmívají, ponižují je, vtipkují před nimi o znásilnění - těm asi musel Miloš Zeman připadat jako dobře známý člověk. Stejně jako ti, kdo frustrací ze sebe sama ventilují primitivní žerty o sudetoněmeckých náccích, muslimech, zdegenerované šlechtě a cikánech. Argumentují přitom, že je jich více, takže musíme jejich prezidenta respektovat. Přesila však není argument," dodává s přesvědčením.

"Chartu 77 nejprve podepsalo také jen pár lidí - a společnost byla tehdy asi tak demokratická, jako je Miloš Zeman slušně vychovaný. Proto je pro mě Miloš Zeman stejná mravní autorita asi jako Gustáv Husák," uzavírá režisérka Monika Le Fay.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…