Říkají mu Tony a je z ČSSD. V Praze se prý dere zpět nahoru

27.12.2011 9:18

Bez vlivného postu nemůže ani chvíli vydržet donedávna mocný politik pražské ČSSD Antonín Weinert. V listopadu přišel po rozpadu dosavadní koalice o post náměstka primátora, a tak se podle informací České pozice dere zpátky do rady v městské části Praha 10, kde několik let seděl jako místostarosta. Mimo jiné odpovědný za to, že tato městská část svěřila společnosti Key Investments dosud nevrácených 200 milionů korun.

Říkají mu Tony a je z ČSSD. V Praze se prý dere zpět nahoru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Spojenectví ODS a ČSSD v hlavním městě vždy hrálo do karet donedávna mocnému politikovi pražské sociální demokracie Antonínu Weinertovi. V této koalici dlouho působil jako místostarosta Prahy 10 a po posledních komunálních volbách se vyšvihl na post náměstka primátora. Po politickém převratu na magistrátu však o tento post přišel, a tak si podle informací České pozice dělá zálusk na návrat do rady desáté městské části.

Jeho osud tak zřejmě drží v rukách lobbista a člen regionální pražské ODS Tomáš Hrdlička, který má v Praze 10 velký vliv na obě koaliční strany. Pokud ale koalice ODS a ČSSD, jež na „desítce“ pevně vládne, zvolí opět do rady padlého politika, mělo by být známo: Tony Weinert se lví měrou zasloužil o to, že tato městská část svěřila společnosti Key Investments dosud nevrácených 200 milionů korun.

Nová koalice ho vypoklonkovala z Dopravního podniku

Weinert po nuceném odchodu z pražského magistrátu vyklízí pozice na více frontách. Z dozorčí rady pražského Dopravního podniku, kde od března 2007 do letošního dubna seděl jako člen představenstva, se poroučel brzy poté, co politici ODS a TOP 09 zahájili čistky v podnicích, které Praha ovládá. Za čtyři roky v představenstvu Dopravního podniku si Weinert mohl přijít zhruba na 650 tisíc korun.

Zatím ještě zůstává členem dozorčí rady PPF banky, kde je hlavním akcionářem nizozemská finanční skupina PPF Group, minoritu drží hlavní město Praha. Do funkce místopředsedy dozorčí rady banky ho za Prahu nominovala ČSSD, po vzniku nové koalice však bude zřejmě jen otázkou času, kdy jeho místo obsadí někdo z ODS či TOP 09.

Svých 200 milionů by Key Investments určitě nesvěřil

Weinert jako bývalý místostarosta Prahy 10 v minulosti rozhodl, aby tato městská část svěřila 200 milionů korun společnosti Key Investments. To je firma s neznámými vlastníky a Praha 10 peníze, které vložila do neobchodovaných dluhopisů firem E Side Property a Via Chem Group, už rok nedokáže získat zpět.

Jde o patnáctileté obligace se směšně nízkou sazbou, jichž by se žádný rozumný správce veřejných peněz, ale ani soukromý investor nedotkl ani klackem. Kromě pražských městských částí. Samozřejmě, že ze strany Weinerta a dalších politiků, kteří o investicích prostřednictvím Key Investments rozhodovali, se jedná o hrubé zanedbání povinností.

Pražská desítka mohla přijít o dalších 300 milionů

Česká pozice navíc zjistila, že vedení Prahy 10 loni na podzim rozhodlo, že pošle této obskurní firmě dalších 300 milionů korun. Nakonec je zřejmě v důsledku problémů kolem Key Investments firmě neposlala. A kdo příslušný materiál radě desáté městské části 29. září 2010 předkládal? Tehdejší místostarosta Weinert s pozoruhodným a ve světle aktuálního skandálu až absurdním zdůvodněním, aby Praha 10 „diverzifikovala rizika volných finančních prostředků“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…