Ringo Čech rozsekl prezidentskou volbu

07.11.2021 9:17

Mandát současného prezidenta Miloše Zemana vyprší v roce 2023; začíná se pomalu uvažovat o jeho nástupci. Podle průzkumu agentury STEM/MARK má ideálním budoucím prezidentem být zkušený politik, v kandidatuře ale nestraník, s průbojnou povahou. A nemusel by to být muž, ale žena. Například umělec a bývalý politik František Ringo Čech o jedné takové ví.

Ringo Čech rozsekl prezidentskou volbu
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Ringo Čech

Podle průzkumu agentury STEM/MARK je v rámci otázky příštího prezidenta u voličů v Česku poptávka po mladším muži, ale ani ženu voliči nevylučují. Více než polovina lidí se v otázce pohlaví hlavy státu řadí do střední – neutrální varianty. To může znamenat, že žena, která bude splňovat voliči preferované vlastnosti, má také značné šance na úspěch.

Ženu má jako favoritku na příští hlavu státu také František Ringo Čech. „Mně by se tam líbila ta potetovaná zrzka, jak má tři jména (předsedkyně Trikolóry Zuzana Majerová Zahradníková? pozn. red.). Ani jedno si nepamatuju, ale názory má dobrý. I ten program její strany se mi zamlouvá. 

Nejdříve jsem se zhrozil, když jsem ji viděl a říkal si, jak se ta politička kandidující do Sněmovny mohla takhle dobrovolně nechat počmárat, ale když jsem se potom vyzuřil, tak jsem jí odpustil. Můj vnuk má tetování taky, ale tomu je dvacet! A jí, ani nevím kolik jí je let. Ale je mi sympatická. To by mohla být dobrá prezidentka,“ prozradil pro CNN Prima NEWS svůj tip František Ringo Čech.

Původní zdroj ZDE

Éta velkých mužů v české politice podle něj už končí. „Byl to Václav Havel, Václav Klaus a Miloš Zeman. Všichni ostatní jsou jen slabý odvar. Nikdo jiný jim nesahá po kotníky,“ doplnil s tím, že na Hradě by mu případně nevadil ani generál Petr Pavel, který svou kandidaturu již naznačil, a bez šance není ani odcházející premiér Andrej Babiš.

Šetření STEM/MARK dále ukázalo, že aktuálně je v populaci polovina lidí, kteří vnímají prezidentský úřad jako důležitý, ale význam funkce by neposilovali. Za posílení role prezidenta se postavila zhruba čtvrtina lidí. Další čtvrtina však vnímá prezidentský úřad jako nepodstatný.

Na budoucího prezidenta si Češi budou klást vysoké profilové požadavky a preference budou určitě proměnlivé, jelikož profil budoucího prezidenta je velmi rozmanitý.

Z hlediska politiky voliči očekávají, že by budoucí prezident měl mít zkušenosti s praktickou politikou, ale do prezidentské kandidatury má již vstupovat jako nestraník, který je nezávislý na lobbistech a politicích. Jako ideální profesní průprava je vnímána diplomacie či ekonomie. V charakterových vlastnostech prezidenta republiky lidé uvítají důraznějšího extroverta. Měl by hlavně spojovat a nepoužívat vulgární výrazy.

Více než polovina lidí už svého favorita má. Mezi nejčastěji skloňovanými jmény se objevují Andrej Babiš, Jiří Drahoš, Václav Klaus ml., Pavel Fischer, Marek Hilšer či Petr Pavel, tzn. osobnosti, o kterých se v souvislosti s budoucí kandidaturou v médiích mluví.

Výzkumu agentury STEM/MARK uskutečněného prostřednictvím kombinace telefonického a online dotazování na Českém národním panelu se zúčastnilo 820 osob ve věku 18 a více let. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

4:45 Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

Kauza předzahrádek u restaurací v historickém centru Prahy má další vývoj. Snaha o smírné řešení zma…