Rok 1990. To byl ten zlom. Petr Žantovský pozoruje naši společnost. Co je špatně?

08.02.2024 16:53 | Monitoring

Dnešní svět trochu připomíná reklamu jedné drogistické firmy – Zde nakupuji, zde jsem člověkem. Současná korporátní karikatura kapitalismu jakožto prostoru svobodného myšlení, podnikání a osobních realizací je dnes jen byrokratickou mašinerií na spotřebu. Hodnoty jiného typu jsou vysmívány a opomíjeny. Zhruba to je vyznění hlavní myšlenky již 19. pokračování debatního cyklu O lecčems a mnohém, kde se setkávají Vladimír Franta a Petr Žantovský nad aktuálními i nadčasovými tématy našeho života.

Rok 1990. To byl ten zlom. Petr Žantovský pozoruje naši společnost. Co je špatně?
Foto: archiv Petra Žantovského
Popisek: Debatní cyklus O lecčems a mnohém s Petrem Žantovským

Nastolena je otázka: co je smyslem života? Je to skutečně materiální nadbytek čili luxus, který leckomu může dodávat libý pocit úspěchu a perspektivy? Není to jen odhození základních hodnotových rámců a jejich výměna za pouhou hmotnou spotřebu? A co je za puzením ke spotřebě? Není to náhodou korumpující snaha vrchnosti podmanit si člověka, „vyvlastnit“ ho, koupit si jeho mlčení k tomu, co vrchnost dělá na jeho úkor? Nejsou všechna ta materiální šidítka jen uvedením lidí do slastné apatie způsobené pocitem dostatku? To všechno jsou podstatné otázky dneška.

Oba muži se v pořadu zabývali myšlenkou, proč smyslem života pro některé je luxus. „Luxus je hmatatelný, hmotný, nějaký uchopitelný fenomén, který můžete spočítat, můžete jej změřit, zvážit, můžete změřit jeho efektivitu na psychiku jednoho nebo jiného člověka, ale smysl života je něco úplně jiného. Smysl života je obecný pojem, který pro každého z nás znamená něco jiného, obsahuje něco jiného a také je složen z různých fenoménů,“ poznamenal nejprve k úvodní myšlence Žantovský. 

Anketa

Má zákon omezit držení střelných zbraní?

20%
77%
hlasovalo: 17714 lidí
„Pro mě je zajímavý ten smysl života. Pokusil bych se ho definovat v té nejobecnější poloze. Myslím si, že smyslem života člověka, každého – a to je úplně jedno, jestli je to horník, vysokoškolský učitel, sportovec, muzikant, je to úplně fuk – je dělat to, k čemu byl disponován, co umí, co ho baví, co ho naplňuje určitým uspokojením, protože vytváří nějaké hodnoty. Horník vytváří nějakou hodnotu a vysokoškolský pedagog taky. To se prostě nedá nic dělat. Jenom ta hodnota má trošku jinou podobu, ale podstatné je ten vztah k té hodnotě. A já si myslím, že když nemáte žádné hodnoty ve svém životě, nemůžete mít ani žádný smysl života. A v tom já si myslím, že je dneska hlavní dilema, hlavní problém naší současné doby. Hezky to popisuje jeden francouzský filozof, Lipovetsky, jehož kniha se jmenuje Věk prázdnoty,“ zmínil Žantovský.

Zásadní zlom v hodnotovém systému podle něj započal v roce 1990. „80. léta byl určitý typ toho snobismu... Kupovalo se v tuzexu nějaké zboží. Já tam jakživo nebyl, byl jsem tam jednou nebo dvakrát pro tabák do fajfky. Mě to nezajímalo. Ale to je moje kafe... Řada spolužáků ze střední školy to prožívala, že jsou nějaké mrkvové kalhoty, takzvané mrkváče, lacláče a já nevím, jaké áče ještě. A bylo to pro ně zásadní, protože se potřebovali takhle nějak prezentovat, identifikovat s nějakým životním stylem – a já tomu teoreticky rozumím, jen jsem tuhle potřebu neměl. A neodsuzuji to, vůbec ne. Tohle se potom hypertrofovalo v absolutní vyvlastnění člověka, jak někteří filozofové říkají. To, co se dneska děje skrze všechna ta shopping centra, reklamy a všechny tyto pomůcky toho produkčního režimu, který produkuje jenom konzumenty a tím, že jim sugeruje pocit, že ten hmotný dostatek je to hlavní a je to ten nejdůležitější cíl, kterého se mají snažit dosáhnout, tak to mi je z duše odporné a cítím v tom hlubokou manipulaci a propagandu režimu, který nepotřebuje, aby s ním někdo diskutoval. Nepotřebuje hájit své pravdy, jejich pravda jsou peníze, nic jiného. Všechno je jenom o zisku. Vůbec v tom není nic jiného důležitého. A v tomto ohledu je ten kapitalismus docela drsný režim,“ sdělil Žantovský.

Celý pořad můžete zhlédnout zde:

Všechny díly cyklu najdete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…