Romea s podporou umělce spustila kampaň. Podle jejích tvůrců jsou Češi rasisté

02.10.2019 21:25

Organizace ROMEA ve spolupráci s In IUSTITIA představuje kampaň Můžes pomoct!, jejíž tváří je herec a držitel Českého lva Hynek Čermák a která dává návod, jak se postavit proti nenávistným útokům. Reaguje tak na skutečnost, že si lidé postupně zvykají na přítomnost nenávistných obsahů a komentářů nejen na internetu, ale i v běžném životě. Nezájem prý nemusí být nutně jediným důvodem, proč velká část lidí mlčí. Tím dalším je i nedostatek informací a nedůvěra, že proti tomu lze účinně bojovat.

Romea s podporou umělce spustila kampaň. Podle jejích tvůrců jsou Češi rasisté
Foto: Redakce
Popisek: Romea

Právě veřejné zastání těch, kteří čelí nenávistným útokům, může kultivovat chování lidí, i když si mnohdy myslíme, že to nepomůže, myslí si ředitel organizace ROMEA Zdeněk Ryšavý. „Vaše odvaha může dodat odvahu dalším. Důležité je nemlčet a nedělat, že nic nevidím. Oběť potřebuje vědět, že jsou tu lidé, kteří se jí zastanou i veřejně. Kampaní se snažíme probudit mlčící většinu,“ popisuje, co je hlavním záměrem této kampaně.

Anketa

Karel Gott zemřel. Měl by mít státní pohřeb v katedrále sv. Víta, jak navrhuje premiér Babiš?

88%
12%
hlasovalo: 33372 lidí

Realizaci kampaně pomohla také agentura Publicis Prague v čele s kreativním ředitelem Richardem Kolbe, která Čechy považuje za rasisty. „Od odporného ‚nejsem rasista, ale‘ jsme se posunuli k naprosto zrůdnému ‚jsem rasista a jsem na to hrdý‘. A nejhorší na tom je, že to vlastně nikomu ani moc nevadí. Ale mně jo a hodně!“ říká.

Projektová manažerka organizace In IUSTITIA Kateřina Baňacká vysvětluje, že „útoky směřující proti nezměnitelné osobnostní charakteristice člověka se nepříznivě podepisují na psychice a prožívání napadeného. Mají různou intenzitu, může jít o zesměšňování, ale také o výzvu k zabíjení. Je nutné útoky nepřehlížet a netolerovat je. Předsudečné násilí je útok nejen proti jednotlivci, ale i skupině osob a zejména proti demokratickým hodnotám,“ zdůrazňuje.

Hlavním vzkazem kampaně Můžeš pomoct! tedy je, že bezdůvodné napadání – ať už slovní, nebo fyzické – by nikdy nemělo zůstat bez reakce okolí. Například když jste svědkem toho, jak někdo napadl třeba v MHD spolucestujícího jen proto, že je Rom, nebo ženu ve frontě v samoobsluze proto, že měla na sobě hidžáb. Konkrétní možnosti, jak se zachovat v situacích, kdy se stanete takového útoku svědkem, ukazuje v kampani herec Hynek Čermák.

„Dneska si ukážeme účinnou techniku v boji proti nenávisti. Byli jste někdy u útoku na osoby jiné rasy, náboženství či sexuální orientace? A nedokážete pochopit, proč se jich nikdo nezastal?“ ptá se ve spotu Čermák, který následně na druhém muži ukazuje údery, kterými je možné nenávistného útočníka spacifikovat.

„Pokud ale nezvládnete tohle, je toho pořád hodně, co můžete udělat. Ukážu vám zbraň, která proti boji ve veřejném prostředí pomůže,“ pokračuje herec a vytahuje kufřík, z něhož vyndává mobilní telefon, jenž nazývá jako „Hate Killer 300“. Z něho volá na linku tísňového volání Policie České republiky. „Nebo se můžete stát reportérem. Najděte si skryté místo, kde vás útočník neuvidí, a celou akci zaznamenejte na fotoaparát. Nebo nahrajte na video, a to si rozhodně nenechte pro sebe,“ radí na závěr Čermák českým občanům, jak mohou obětem nenávisti pomoci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…