Romové. Asistenka Šípové vypustila reportáž. Ombudsman na nohou. Varování

17.09.2023 12:20 | Monitoring

Veřejných ochránce práv Stanislav Křeček reaguje na reportáž romské prozaičky, komentátorky Marie Sivákové, jež je i asistentkou senátorky Šípové. V reportáži líčí neveselý příběh chlapce žijícího v jedné z tzv. vyloučených lokalit. Podle ombudsmana jde o velmi jednostranný pohled na věc, a že takovéto zkreslené popisování skutečnosti vyloučených lokalit jen přispívá k neporozumění věci a vede k rozdělování společnosti.

Romové. Asistenka Šípové vypustila reportáž. Ombudsman na nohou. Varování
Foto: Repro ČT
Popisek: Ombudsman Stanislav Křeček

Siváková v článku Tuhé dráty předsudků popisuje osud chlapce žijícího ve vyloučené lokalitě. V reportáži přibližuje smradlavé, špinavé a rozpadající se prostředí, ve kterém chlapec žije. „Jak mohou lidé v 21. století takhle žít,“ ptá se. A Siváková se podivuje, že za jednu místnost v polorozpadlém domě se sociálním zařízením na chodbě v katastrofálním stavu, si „obchodník s chudobou“ řekl o nájemné ve výši patnáct tisíc korun.

Anketa

Jak s odstupem času vzpomínáte na Miloše Zemana?

hlasovalo: 25737 lidí
Ombudsman ale následně na pravou míru uvádí to, že onen obchodník peníze dostane od státu – a jeho „nájemci“ neplatí za „byt“ vůbec nic. A Křeček se táže: „Proč by si tedy neřekl? Proč to stát platí? Otázku, kterou marně klademe mnoho let…Na nedávno konaném ‚kulatém stole‘ v Poslanecké sněmovně k připravovanému bytovému zákonu si jeden ze starostů stěžoval, že ti, kteří pobírají příspěvek na bydlení od státu, přeplatí jakýkoliv požadavek na výši nájemného, takže opravdu chudí lidé, kteří žádné sociální dávky nepobírají, a tedy nájemné za ně neplatí stát, se ani k obecnímu bytu nedostanou,“ upozorňuje Křeček ve svém blogu na serveru Aktuálně.cz.

Odpověď má i na otázku Sivákové, jestli „si skutečně můžeme dovolit odepsat celé generace romských dětí?“ „Samozřejmě že nemůžeme, protože bychom tím vytvořili jen další generace těch, kterým bude stát platit příspěvek na bydlení a sociální dávky, kteří budou pracovat ‚načerno‘ a neposílat děti do školy, jako tak činí dnes jejich rodiče,“ dodává ombudsman.

„Problém, proč musejí stovky romských dětí vyrůstat v sociálně deprivovaném prostředí a v nedůstojných podmínkách, je širší, ale jedno je jisté – bez sebereflexe samotných Romů se to nezlepší,“ upozorňuje ombudsman. A že škola ani sebelepší a obsáhlejší inkluze to vyřešit nemůže.

Zarážející je pro Křečka i názor Sivákové, že „pokud nebudou lidé ochotni akceptovat, že právě jejich dítě má ve své třídě několik romských spolužáků, nic se nezmění“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Njn, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusezlatík , 17.09.2023 13:47:29
asistentka pirátky, stejně "chytrá", jako ta pirátice. Tohle etnikum tady přivandrovalo cca před 600-700 lety a dosud se nezintegrovalo. Proč nemá problémy početná vietnamská komunita, no protože se začlenili do společnosti, do které přišli. Místo aby hnědáčci pracovali na sobě a nežili celé generaci na dávkách, tak viní za svoji neschopnost gadže. Ten případ pěstounské babičky mluví samo za sebe, poukázka na téměř sto tisíc, protože se stará o devět dětí a místo, aby jejich rodiče řádně pracovali a sami se starali o své děti, tak sedí ve vězení, no a pracující občan tak platí dvakrát, kriminálníky ve vězení a babku s devíti děckamai. A jak asi těch devět dětí vychová, když nedokázala vychovat ani svoje potomky, no asi stejně a zase to budou platit a platit pracující občané.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…