Romové v ghettu bez kanalizace. Může prý za to stát

03.08.2012 23:09

Jitka Seitlová, zástupkyně ombudsmana, tvrdí, že se primárně nejedná o Romy – neplatiče. Podle Seitlové měl již dávno zasáhnout stát.

Romové v ghettu bez kanalizace. Může prý za to stát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Malí Romové

„Není to vina jenom úřadů, ale počátek je tady a náprava nenastala. Ale i samotný vlastník mohl něco udělat, i romská komunita mohla něco udělat,“ řekla Seitlová v ČT.  Podle ní především vodoprávní úřad už měl dávno zasáhnout.

Sklepy domů jsou totiž zaplaveny splaškami, ghettem se šíří nesnesitelný zápach a hrozí propuknutí infekčních chorob.

Stavební úřad totiž tento pátek oznámil Romům žijícím v ghettu v ulici Přednádraží v Ostravě-Přívoze, že se musí do soboty vystěhovat. Důvodem je nevyhovující stav domů a hygienické podmínky.



Obyvatelé vystěhování odmítají

Obyvatelé domů stěhování odmítli, další postup není jasný. Ještě tento týden v ghettu bydlelo asi 200 lidí, podle mluvčí obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Jany Pondělíčkové se ale už 14 rodin odstěhovalo na ubytovnu. „Pokud tam lidé chtějí zůstat, měli by být motivování, aby tam mohli zůstat,“ dodala Seitlová.

Podle stavebního úřadu stav domů ohrožuje zdraví a životy obyvatel. Hrubě poškozeny jsou nosné konstrukce, komíny i střechy a vnitřní rozvody elektřiny nejsou schopny bezpečného provozu. V domech je vadná kanalizace, od minulého týdne nájemníkům neteče voda. Podle Pondělíčkové v ghettu žilo 44 rodin, z nichž 36 má děti. Čtrnáct rodin se tento týden vystěhovalo. 

Stát platí miliardy korun

Podle ČT i ombudsmana nemá český stát jednotnou koncepci sociálního bydlení. „Není ani jasné, jak by měly být vybírány nájmy. Toho se chopili podnikatelé s neúměrnými nájmy,“ dodala Seitlová. Problémem je pak, že příspěvek na bydlení se uděluje na osobu, proto je do malých bytů sestěhováno mnoho osob. Jen za rok 2011 stát vyplatil na tyto dávky 4,6 miliardy korun. Podle novináře Patrika Bangy v této oblasti jednoznačně stát selhává.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…