Romské organizace se nechtějí smířit s koncem vyšetřování smrti v Teplicích. Ostrý vzkaz vládě

21.03.2022 21:15

Se zastavením vyšetřování smrti Roma z Teplic Stanislava Tomáše nesouhlasí české a mezinárodní lidskoprávní organizace. Aktivisté plánují podat stížnost na postup orgánů činných v trestním řízení a chtějí také pomoci právnímu zástupci rodiny, aby se mohl obrátit na Ústavní soud, informuje iDNES.cz.

Romské organizace se nechtějí smířit s koncem vyšetřování smrti v Teplicích. Ostrý vzkaz vládě
Foto: Repro Youtube
Popisek: Zákrok policie proti Stanislavu Tomášovi

Organizace, mezi nimiž je Evropské centrum pro práva Romů (ERRC), Fórum pro lidská práva (FORUM) nebo Amnesty International Czech Republic, označují rozhodnutí ukončení vyšetřování za chybu justice, uvedly to v tiskovém prohlášení, jež má k dispozici redakce iDNES.cz.

„Rozhodnutí uzavřít vyšetřování případu smrti pana Stanislava bylo očekávané, nicméně je to ale popření spravedlnosti. Této vládě vzkazujeme, že dávno promeškala čas na vyjádření, jak zamýšlí zachránit důvěru Romů v justici, a ujištění, že budou zavedena opatření k zajištění nestrannosti budoucích vyšetřování. Pokračujeme zatím v našem boji za spravedlnost pro Stanislava a budeme hIedat všechny možné legální cesty včetně oslovení Evropského soudu pro lidská práva, jestliže české soudy nebudou schopny zajistit spravedlnost,“ uvedl ředitel ERRC Ðorđe Jovanović.

„Od samého začátku bylo vyšetřování smrti Stanislava Tomáše podkopáváno výroky vysokých vládních představitelů včetně premiéra Andreje Babiše, které vyvolávaly velké pochybnosti, zda bude vyšetřování nezávislé a důkladné,“ uvedla ředitelka tuzemské pobočky Amnesty International Linda Sokačová.

„Zjevně předpojatý přístup úřadů v nás vyvolává otázku, zda byla pitva provedena důkladně, a jestliže ne, nemůžeme vyloučit, že způsob zacházení policie byl přinejmenším faktorem, který přispěl ke smrti pana Tomáše. Jediný způsob, jak vyloučit jakékoli pochyby, je skutečně nestranné a nezávislé vyšetřování,“ dodal ředitel organizace Romea Zdeněk Ryšavý.

Organizace se obrací na současnou vládu, aby navrhla legislativní opatření, které zajistí, že podobné případy budou v budoucnu řádně vyšetřeny nezávislými orgány.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…