Romský aktivista: Vyhodit na ulici, sáhnout na dávky těm, co dělají bordel

21.03.2012 22:30

Romům chybí vzory v rodinách a jsou uzavření v ghettech, to je podle Patrika Bangy hlavní problém, proč se stále velká část z nich nedovede začlenit do společnosti. Na druhou stranu, upozornil host Hyde Parku Patrik Banga, nepřizpůsobiví nejsou jen Romové.

Romský aktivista: Vyhodit na ulici, sáhnout na dávky těm, co dělají bordel
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Patrik Banga, někdejší redaktor ČT, dnes hlavní admin blogů na IDNES.cz

Redaktor serverů iDnes.cz a Romea.cz souhlasí s tvrzením Evropské sítě proti rasismu, že hospodářská recese stupňuje rasismus a diskriminaci po celé Evropě. Věří však, že současné programy, které český stát uvádí do chodu, situaci snad trochu napraví. V Hyde Parku se pokusil odpovědět na některé dotazy, které šly hodně na tělo.

A tak Banga přiznal, že napravit situaci by měla i samotná romská menšina. „Pracovat, posílat děti do školy, začlenit se do společnosti,“ přesně to by měli podle Bangy Romové udělat, aby se věci změnily. Má to ovšem háček.

„Zdá se nám to jednoduché, ale v rámci ghetta nemají jeho obyvatelé šanci vidět, že život může fungovat úplně jinak. Když tam žije šestá generace, která stejně jako těch pět předešlých vidí rodiče na pracáku, těžko se na tomhle způsobu života něco jen tak změní,“ vysvětluje Patrik Banga, co je hlavním problémem romské komunity v ghettech.

Většina problémů je ve výchově

Většina problémů je podle Bangy ve výchově. Pokud rodiče neposkytují svým dětem dobrý vzor, netlačí je do toho, aby chodily do školy, nemají mladí Romové důvod na sobě pracovat.

„Rodiče, kteří mají osm tříd základní školy, nejsou schopní posunout to dítě dál. Navíc, pokud to dítě žije v ghettech, tak se bojí vybočit tím, že narozdíl od ostatních bude vzdělané,“ upozorňuje Banga.

Podle něj je však problém i na straně českého školství. „V době, kdy jsem já chodil na základní školu, školství děti velmi selektovalo podle barvy pleti,“ vzpomíná Banga. Současný stav je podle něj lepší, ale ne bezproblémový.

Nezřídka se totiž podle romského aktivisty stává, že romské děti jsou automaticky posílány do zvláštních škol, přestože intelektuálně by měly základku bez problémů zvládnout.

Problém Banga nevidí ani v nedostatečné jazykové vybavenosti romských dětí. Sám se prý romsky naučil až později, nikoliv od rodičů, ani prarodičů. Romština se naopak podle Patrika Bangy vytrácí.

„Málokdy se mi stane, že bych v komunitě mohl mluvit romsky,“ sděluje Banga, podle kterého tímto jazykem mluví čím dál tím méně Romů.

Špatně nastavený sociální systém nenutí lidi pracovat

Čím ale Patrik Banga především diváky překvapil, bylo, když upozornil, že v Česku je špatně nastavený sociální systém. Ten je podle něj jedním z důvodů, proč jsou Romové na tom tak, jak jsou.

Sociální systém totiž nemotivuje lidi pracovat. Nesouhlasí však s nastavením stropů v sociálních dávkách, jako je tomu v sousedním Slovensku.

„Efektivnější než nastavit nějaký strop je, aby stát sáhl na dávky těm, kteří dělají problémy,“ vysvětluje Banga. Stát by se tím měl však řídit bez ohledu na rasu, neměl by se z toho na druhou stranu stát bič na Romy.

I na Facebooku si myslí diváci Hyde Parku, že je potřeba, aby nebyli Romové házeni do jednoho pytle. Například Hektor Holub píše: „Od ceho jsou socialni pracovnice? Kazda rodina by se mela resit invidualne. Vsichni Cesti lide zijou slusne?“

Banga potěšil diváky i experty

Banga je však přesvědčen, že v současné době jsou projekty státu i sdružení nastaveny dobrým směrem. „Po roce 1990 se vyhodilo hodně milionů oknem, dnes v roce 2012 je velmi přísná kontrola,“ pochvaluje si Banga jeden z důvodů, proč se začíná práce některých proromských sdružení zúročovat.

Divákům Hyde Parku se Patrik Banga alespoň podle hlasování líbil, získal 71 procent kladných hlasů. Někteří se však ptali, zda to, co říká on, by z úst bílého nebyl rasismus. „Vyhodit na ulici, sáhnout na dávky těm, co dělají bordel a mají špatně nastavený hodnotový systém – co je na tom rasistického, já nechci, aby to platilo jen pro Romy,“ brání se Banga.

Věří přitom, že on sám je důkazem, že takzvaný problém s Romy, nebo problém Romů je řešitelný. „Kdyby nebyl, tak tu asi teď nesedím,“ usmívá se Patrik Banga.

A na facebookových stránkách Hyde Parku si také vysloužil řadu pochvalných reakcí: „Dobrý večer. Díky za zdravý názor, který jste prezentoval,“ píše Lucie ze Žižkova  

Jurinová: Romové potřebují vzory jako je pan Banga

Patrik Banga nadchl i lektorku pro komunikační dovednosti a novinářku Evu Jurinovou. „Hurá, konečně je mezi Romy další osobnost, s níž bych chtěla spolupracovat,“ reagovala na vystoupení Patrika Bangy pro ParlamentníListy.cz novinářka.

"Monika Šimůnková, zmocněnkyně pro lidská práva, mi minulý týden ve středu řekla, že vyřešení romské problematiky v rámci Evropy vidí na minimálně deset až dvacet let. Pokud by v čele této komunity byli Romové jako je pan Banga, myslím, že by to šlo i dříve. Mezi Romy je dnes dost kvalitních, kvalifikovaných a vzdělaných lidí, které je třeba podporovat, bohužel se o nich moc nemluví," pokračovala nadšeně Jurinová.

Zdůraznila, že romská komunita potřebuje vzory. Jako příklad uvedla Vojtěcha Lavičku, romského moderátora pořadu Pražení v televizi Metropol. "Vedle Kláry Samkové a nekonečné řady dalších, je sympaťák pan Banga, který vystoupil tak věrohodně, že ho vnímám jako příštího politika. Protože té komunitě fandím, tak mu děkuji za to, že v Hydeparku získal sympatie a naznačil tak, že se mezi těmi komplikovanými Romy blýská na lepší časy. Protože oni potřebují vzory," nešetřila chválou mediální poradkyně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…