Romských uprchlíků v Brně přibývá

05.05.2022 19:53 | On-line

Vedení města Brna hledá cesty, jak vyřešit stále narůstající počty romských uprchlíků na tamním hlavním nádraží. Podle radnice jde o válečné běžence, kteří odmítají ubytování a chtějí nocovat venku na veřejném prostranství. Primátorka Markéta Vaňková (ODS) sdílí obavy, že z jejich strany může dojít ke zneužití sociální podpory, uvedla to v reportáži na CNN Prima NEWS.

Romských uprchlíků v Brně přibývá
Foto: Repro Youtube
Popisek: Romští uprchlíci v Brně

V okolí brněnského hlavního nádraží se v minulých dnech usídlily desítky romských uprchlíků, kteří odmítli ubytování na Výstavišti nebo v židenických kasárnách. Další skupina romských uprchlíků nově dorazila z Maďarska do Brna ve středu krátce po poledni, na jejich příjezd dohlížely desítky policistů.

Původní zdroj ZDE.

Přimět uprchlíky k ubytování podle policie není snadné. Mají platné doklady a český stát jim poskytuje režim dočasné ochrany. Neexistuje nyní způsob, jak je donutit opustit centrum Brna a ubytovat v okrajových částech města. „Jihomoravští policisté řeší situaci s Magistrátem města Brna, neziskovými organizacemi i Orgánem sociálně-právní ochrany dětí,“ uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb.

S uprchlíky si nevědí rady ani instituce, které se dlouhodobě zabývají začleňováním Romů do společnosti. „Žádnou pomoc nechtějí. Chtějí tady prostě zůstat a zřejmě žebrat. Situace zatím bohužel nemá řešení,“ řekl Josef Vlach, koordinátor organizace IQ Roma servis.

Sama primátorka Markéta Vaňková (ODS) v úterý připustila, že tito lidé mohou zneužívat sociální podporu. „Tyto osoby často vyjíždějí i mimo Českou republiku a pak se zase vracejí pro dávky. Mohou využít této situace a přemísťovat se ze státu do státu a tam nějakým způsobem trávit čas,“ řekla. Vedení města tak nepřetržitě hledá nástroje, jak situaci nyní řešit, a hovoří o začarovaném kruhu.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…