Ropa k nám téct nepřestane, slíbil šéf ropovodů Potůček

10.03.2014 17:46

Jak ukrajinská krize ohrozí dodávky ropy do České republiky? V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu na to odpovídal generální ředitel společnosti Mezinárodní ropovody (MERO) Jaroslav Potůček. Ujistil, že Česká republika má krizový scénář a může dovážet ropu přes ropovod IKL.

Ropa k nám téct nepřestane, slíbil šéf ropovodů Potůček
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

Podle Potůčka je už řadu let připravený krizový scénář pro případ zastavení dodávek ropy. V současné době už je takový plán aktivovaný a připravený na využití.

Česko nespoléhá na ropovod Družba. Má náhradní variantu v podobě IKL

„Je to varianta být připraven a velmi rychle reagovat. Máme denní informace, kolik ruské ropy vstupuje do České republiky. V případě potřeby jsme schopni začít odebírat z ropovodu IKL,“ uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas.

„Od roku 2012 má Česká republika poprvé od doby Přemyslovců přístup k moři. Tímto ropovodem,“ připomněl Potůček. Poukázal na to, že MERO vlastní českou část ropovodu Ingolstadt.

„To není první krize, která nastala na ropovodu Družba. Jsou vyvolávány technickými parametry, kdy například zamrzají ropovody na Sibiři, nebo politickými parametry,“ uvedl šéf MERA.

V případě zastavení přísunu ropy máme pět týdnů na přesměrování dodávek přes moře

Potůček uklidnil, že je Česko připraveno. „Ta ropa vám teče pět týdnů. A když dostanete informaci, že tu ropu přestanou dodávat, tak máte pět týdnů na přesměrování odběru ropy z moře,“ vysvětlil. Ropu pak budou dovážet tankery do italského přístavu Terst, odkud bude přepravována přes ropovody TAL a IKL do České republiky.

Česko má také zásobu státních hmotných rezerv na 60 dní. Dodávka ropy tankerem a průjezd do přístavu Terst a cesta ropovodem Tal a Inglostadt může celkově trvat 40 dní. „V případě, že ropa z ropovodu Družba neteče déle, tak fungujeme tak, že postupně vydáváme zásoby z rezerv. Na konci měsíce zjistíme, kolik se vydalo, a pak tam doplníme přes tanker ropu na sto procent. Takhle můžeme fungovat do nekonečna,“ ujistil Potůček.

V Česku vznikne nepolitická Asociace přepravců ropy

„Budeme zakládat Asociaci přepravců ropy a budou tam všechny země, které provozují ropovod Družba. Sídlo bude v Praze a zakládajícím členem bude naše společnost. Hlavním partnerem bude ruský přepravce Transněfť,“ prozradil Potůček. Na Družbu tak bude mít větší dohled nepolitická organizace. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …