Rovnice ekonoma Kovandy: Čím víc Stanjura ořeže v rozpočtu, tím víc hlasů Babiš za rok získá

09.02.2022 17:40

Vláda Petra Fialy schválila rozpočet pro letošní rok se schodkem 280 miliard korun. Rozpočet navrhl ministr financí Zbyněk Stanjura, který se pochlubil, že snížil schodek oproti návrhu své předchůdkyně Aleny Schillerové o 100 miliard korun. Přijetí vyváženějšího rozpočtu potěšilo ekonoma Lukáše Kovandu, který ale upozornil, že paradoxně tento nový rozpočet může pomoci Andreji Babišovi v prezidentských volbách příští rok.

Rovnice ekonoma Kovandy: Čím víc Stanjura ořeže v rozpočtu, tím víc hlasů Babiš za rok získá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

„Vláda jednomyslně schválila návrh rozpočtu na rok 2022. Schodek 280 mld, o 100 mld méně proti návrhu Aleny Schillerové a Andreje Babiše, o 140 mld méně proti výsledku roku 2021. Jde to i bez zvýšení daní,“ uvedl vítězoslavně na Twitteru Stanjura.

 

 

Podle ekonoma Lukáše Kovandy se tak ukázalo, že pětikoalice myslela své předvolební sliby vážně, když se již před volbami zavázala, že schodek rozpočtu budou snižovat. „Zároveň se zatím zdá, že berou vážně i svůj slib docílit ozdravení veřejných financí bez zvyšování daní. Ještě lepší,“ komentoval Kovanda pro CNN Prima News.

Paradoxně ale škrty nové vlády podle Kovandy mohou pomoci expremiérovi Andreji Babišovi v boji o Hrad. „Razantní osekávání výdajů letošního rozpočtu je Babišovi municí pro boj o Hrad. Čím razantnější bude, tím více munice Babiš získá, jelikož tím více skupin obyvatelstva si vláda znepřátelí – a budou jí to chtít vrátit volbou politického arcirivala,“ je přesvědčený Kovanda.

Snížení výdajů státu se dotkne například Ministerstva obrany, které by mělo hospodařit s rozpočtem o 5,4 miliardy korun nižším zejména kvůli neuskutečněné zakázce na bojová vozidla pěchoty. Dále například Ministerstvo dopravy musí počítat s rozpočtem nižším o 9,1 miliardy korun zejména kvůli snížení slev na jízdném nebo čerpání nespotřebovaných výdajů z loňského roku. Škrty se dotýkají i Ministerstva školství (5,1 miliardy) nebo Ministerstva zdravotnictví (5,8 miliardy) a mnoha dalších. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…