Rozdány Ceny Paměti národa. Letos došlo na partyzána i děti z koncentráku

17.11.2015 22:03

Na slavnostním galavečeru ve Státní opeře v Praze jsou dnes předávány Ceny Paměti národa. Dostávají je lidé, kteří se nebáli projevit svůj názor a stát za ním, i když jim šlo o život. A to buď doslova, nebo alespoň o odejmutí jeho části pobytem za mřížemi. Nejhorší na jejich osudu je, že je nezavírali jen nacističtí okupanti za druhé světové války, ale také čeští spoluobčané za dob vlády komunistů.

Rozdány Ceny Paměti národa. Letos došlo na partyzána i děti z koncentráku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pamětní deska sametové revoluci na Národní třídě

Ceny Paměti národa už šestý rok uděluje občanské sdružení Post Bellum. Ocenění dostávají váleční veteráni, odbojáři i komunističtí vězni a veteráni. Toto jsou osudy čtyř letošních nositelů ocenění.

„Anna Hyndráková přežila Osvětim, Lýdia Kovářová zachránila život partyzánům a své rodině, Branislav Tvarožek bojoval ve Slovenském národním povstání a po válce ho zavřeli komunisté do uranového lágru, Viktor Wellemín bojoval u Tobruku a byl raněn u Dunkerku. To jsou osudy čtyř českých a slovenských laureátů Cen Paměti národa 2015," píše server Aktuálně.cz.

Paní Hyndráková slyšela od svých spoluvězňů, že onen popel, který dnes klesá z komínů v koncentračním táboře, může zítra být jejich popelem. I osudy dalších laureátů zasáhla válka. Pan Viktor Wellemín utekl před nacisty, aby proti nim později bojoval. Nacisté mu zavraždili rodiče a ačkoli on sám válku přežil, komunisté mu po válce dávali najevo, že jako válečný veterán ze Západu není ve vlastní zemi vítán. Proto byl velmi rád, když došlo ke změně režimu v listopadu 1989.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…