Rozepře uvnitř řecké vládní strany SYRIZA kvůli ústupu eurozóně

20.02.2015 21:31

Ve vedení řecké vládní strany SYRIZA údajně vypukly rozepře kvůli vývoji vyjednávání Atén se zeměmi eurozóny o podmínkách prodloužení mezinárodní úvěrové pomoci Řecku. Podle levého křídla této poměrně ostře levicové strany se vláda svými avizovanými ústupky zpronevěřuje předvolebním slibům, které nastiňovaly voličům konec úsporné politiky a revizi strukturálních reforem, informoval na svém serveru řecký týdeník To Vima.

Rozepře uvnitř řecké vládní strany SYRIZA kvůli ústupu eurozóně
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Napětí uvnitř strany začalo sílit již před několika dny, když navzdory tvrdým výrokům premiéra Alexise Tsiprase a ministra financí Janise Varufakise začaly Atény vykazovat známky ochabování v konfrontaci s nesmlouvavou eurozónou v čele s Německem. Přestože se v Řecku hovoří o zcela nové dohodě a o tom, že dosavadní program je mrtvý, stále více opozičních politiků upozorňuje na to, že nakonec Řecko bude postupovat ve vyjetých kolejích.

Komunisté požadují řecký odchod z eurozóny a potažmo i z Evropské unie

Šéf řeckých komunistů Dimitris Kutsumbas využil příležitosti k ostrému útoku proti kabinetu. "Vše, co slyšíme od vlády o konci programu (úvěrové pomoci), jsou jen jiná hezká slova," prohlásil před svými spolustraníky.

Komunisté požadují řecký odchod z eurozóny a potažmo i z Evropské unie. Ve volbách dostali 5,5 procenta hlasů a v parlamentu jsou zastoupeni 15 poslanci.

Prakticky stejný názor se prý ozývá i ze stranického sekretariátu strany SYRIZA; podle něj by se o nové dohodě s eurozónou mělo hlasovat v referendu anebo by se měly uspořádat nové parlamentní volby.

SYRIZA vznikla v roce 2004 původně jako aliance levicových i radikálně levicových subjektů, takže sdružuje činitele s poměrně širokou škálou názorů, od stoupenců opětovného znárodňování po zastánce klasické tržní ekonomiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…