Rozhádají se USA i s Čínou? Slavný konzervativec to vidí dost pravděpodobně a má velký strach

07.11.2015 20:02

Konzervativní publicista Patrick J. Buchanan si klade otázku, zda Spojené státy rozpoutají další mezinárodní krizi, tentokrát s Čínou o malý ostrov, na který prý stejně Washington nemá nárok. Vítejte u Atolu Subi, na němž hodlá Čína demonstrovat svou vojenskou moc. A Buchanan připomíná, že Peking nedělá nic jiného než Washington.

Rozhádají se USA i s Čínou? Slavný konzervativec to vidí dost pravděpodobně a má velký strach
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vůdcové Čínské lidové republiky od předsedy Maa

Úvahu Patricka Buchanana v češtině přinesl server Petra Hájka Protiproud. Všímá si incidentu okolo Atolu Subi, k němuž doplul americký raketový křižník USS Lassen. Čína ale považuje uměle dobudovávaný ostrov za svůj. Není to první uměle budovaná „pevnina“, čínští komunisté totiž hodlají s jejich pomocí rozšiřovat svůj vliv. O totéž se dlouhodobě snaží i Spojené státy, nic nového pod sluncem.

„Naše bitevníky prý nejsou vítány ve Žlutém moři a Tchajwanské úžině. Peking si také dělá nárok na ostrovy Senkaku, které okupuje Japonsko a jejichž držení má zajištěno bilaterální smlouvou s USA. A není se co divit. Nejenže je Jihočínské moře jednou z nejdůležitějších námořních dopravních tepen světa, ale ryby v něm plující mohou uživit celé národy – a jeho dno ukrývá obrovité zásoby plynu a ropy,“ píše Buchanan.

Celý text v češtině najdete zde

Číňané jednají pochopitelně. Kdo ovládá ostrov, ovládá i moře s ropou. Američané to přece dobře znají, vždyť i oni kdysi obsadili Havaj či Filipíny, aby kontrolovali určitou část světa. Američané také vyhnali španělské vládce z Kuby. Čína je dnes jen silnější, než byla dříve, a Spojené státy to prostě musejí vzít na vědomí.

Kdyby se čínský prezident nechal Spojenými státy zastrašit a přestal by hájit čínskou expanzi, měl by problém s vlastními obyvateli. Totéž platí o ruském prezidentovi, který jedná tak, jak jedná, protože má na zřeteli nálady svých lidí.

V angličtině najdete text zde

Nakonec Buchanan nabídl řešení, co by měly Spojené státy dělat. „Pokud skutečně věříme, že nastává druhé století Ameriky, že čas je na naší straně a že komunismus je jen mrtvou doktrínou, měli bychom se vyhnout střetům a svou opozici vůči Pekingu projevit – pokud to bude skutečně třeba – tím, že uvalíme clo na veškeré čínské zboží,“ uzavírá Buchanan.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…