Rozhlasový povzdech ministra zemědělství: Rakušané jsou větší patrioti než my

10.12.2014 18:29

Proč je v německých a rakouských obchodech vidět tak málo českých potravin, jak velké dotace dostávají zemědělci v okolních státech nebo o podobě dnes sněmovnou schváleného státního rozpočtu na příští rok se diskutovalo ve středečním vydání diskuzního pořadu Českého rozhlasu Dvacet minut Radiožurnálu. Jeho hostem byl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Rozhlasový povzdech ministra zemědělství: Rakušané jsou větší patrioti než my
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marian Jurečka

Proč nejsou české potraviny vidět v německých a rakouských obchodech? Podle ministra proto, protože v těchto zemích panuje větší patriotismus než u nás. Na druhou stranu i v těchto zemích se české potraviny prodávají, ovšem jsou „schované“ pod hlavičkou privátních značek, uvedl Jurečka.

Když se trh do Ruska neotevře, je nutné najít adekvátní náhradu

Posteskl si, že kvůli ruské odpovědi na sankce EU je na českém trhu přetlak jednoho milionu tun jablek. Přiznal, že v tomto případě nelze z měsíce na měsíc najít nové trhy. „Pokud by se trh do Ruska neotevřel, je třeba najít adekvátní náhradu,“ uvedl s tím, že na evropské úrovni už počátkem září navrhoval, aby EU podpořila vývoz zboží, kterého je na evropském trhu přetlak, do třetích zemí. „Nyní už o tom začíná mluvit daleko více unijních ministrů,“ podotkl k tomu Jurečka.

Ohledně dotací jsou na tom zemědělci v Rakousku i Polsku lépe než u nás

Přiznal také, že čeští zemědělci jsou na tom ohledně dotací hůře než farmáři ve starých zemích Unie. A kdy se tyto rozdíly smažou, říct nedokáže.

Znevýhodnění na žádost moderátorky vysvětlil na příkladu Programu rozvoje venkova. V jeho případě je minimální spoluúčast státu na kofinancování stanovena na 15 %. Výši kofinancování si každý členský stát stanovuje sám podle síly své ekonomiky. A tak zatímco Rakousko kofinancuje tento program z 50 % a Polsko z 36 %, naše země jen z 25 %.

Přijal jsem nové úředníky. Vyplatí se to

Jurečka si pochválil podobu státního rozpočtu na příští rok, který dnes schválili poslanci. „Výdaje jdou na investice do infrastruktury, do vzdělání, do vědy a výzkumu,“ uvedl s tím, že by byl sice rád, kdyby rozpočet nebyl deficitní, ale na druhou stranu cítí potřebu investovat.

Přiznal, že i v rezortu zemědělství přijal nové úředníky. V konečném důsledku se to prý ale vyplatí. Vysvětlil to na příkladu zakázky na IT služby, kterou by udělala externí firma za 24 milionů korun. Tu samou zakázku je prý ale schopno zvládnout šest pracovníků ministerstva, u nichž činí personální náklady tři miliony korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…