Rozhodne se v úterý, ale VV možná nepřijdou, oznámil Nečas

05.04.2012 21:36

Osud vládní koalice se rozhodne v úterý, uvedl ve svém prohlášení Petr Nečas po čtvrtečním jednání ODS s Věcmi veřejnými. Premiér odmítl přistoupit na revizi programového prohlášení vlády, kterou požadují Věci veřejné. Navíc ODS podmiňuje pokračování koalice shodou nad rozpočtovými změnami pro následující dva roky.

Rozhodne se v úterý, ale VV možná nepřijdou, oznámil Nečas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Premiér na úsporách státních peněz skálopevně trvá. HDP by měl být v roce 2014 do tří procent, aby splňoval maastrichtská kritéria a zároveň má být nižší než v roce 2013. Podle Nečase se jedná o logický postup vzhledem k vývoji ekonomiky.

„Naše představa revize programového prohlášení odmítá měnit priority, vpisovat nové věci a podobně,“ odmítl premiér představy Věcí veřejných. Další jednání, na němž osud koalice závisí, se má uskutečnit v úterý.

Možná ani nepřijdou

S úterním jednáním však předseda vlády částečně nepočítá, domnívá se, že zástupci Věcí veřejných na něj nakonec ani nedorazí. „Uvidíme v úterý, teoreticky Věci veřejné mohou vzkázat, že vůbec nepřijdou, protože s tímto přístupem nesouhlasí. Teoreticky se v úterý vůbec nemusíme dohodnout,“ uvedl.

Agentura Mediafax se také snažila zjistit, proč se tiskového prohlášení po jednání obou stran neúčastní také zástupci Věcí veřejných. Mnoho se však od Petra Nečase nedozvěděli. „Vystupuji sám,“ uvedl neurčitě a dále se k věci nevracel.

„Vyměnili jsme si stanoviska, musíme jednat dovnitř strany,“ napsala později Karolína Peake v tiskovém prohlášení. V úterý by podle jejích slov měli zástupci koaličních strach jednat o rozpočtech i programovém hlášení vlády. Zároveň by Peake také ráda stanovila termíny jednání K9 k tématům jako jsou pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu a jeho budoucí prezident nebo Lesy ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …