Rozhodnuto. Rusové odejdou z ISS. Vybudují si vlastní orbitální stanici

26.07.2022 17:47

Rusko chce do roku 2024 odejít z projektu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) a začne budovat svoji vlastní orbitální základnu. Šéf Roskosmosu Jurij Borisov uvedl, že Rusko před odchodem z projektu splní své závazky vůči ostatním partnerům.

Rozhodnuto. Rusové odejdou z ISS. Vybudují si vlastní orbitální stanici
Foto: CSO
Popisek: Satelit

„Rozhodnutí opustit stanici po roce 2024 bylo přijato,“ uvedl nový šéf ruské státní korporace pro vesmírné aktivity Jurij Borisov. Ten během setkání s prezidentem Vladimirem Putinem prohlásil, že Rusko před odchodem z projektu splní své závazky vůči ostatním partnerům.

V dubnu Borisovův předchůdce Dmitrij Rogozin uvedl, že Rusko zastaví spolupráci na ISS v reakci na sankce uvalené na Rusko kvůli invazi na Ukrajinu. „Sankce byly navrženy tak, aby zničily ruskou ekonomiku, uvrhly náš lid do zoufalství a hladu a srazily naši zemi na kolena. Normální vztahy mohou být obnoveny pouze bezpodmínečným zrušením nezákonných opatření,“ uvedl tehdy Rogozin.

Navzdory zvýšenému napětí se NASA a Roskosmos začátkem července dohodly, že astronauti budou i nadále létat na ruských raketách a kosmonauti budou od podzimu létat na ISS i se společností SpaceX. „Dohoda zajistí, že na palubě vesmírné stanice bude vždy alespoň jeden Američan a jeden Rus, aby obě strany orbitální stanice fungovaly bez problémů,“ uvedli představitelé NASA a Roskosmosu podle serveru news.sky.com.

Dlouhodobý plán pro ISS počítá s tím, že by v roce 2030 mohla být stanice vyřazena, protože její budoucnost je neudržitelná. Obrovská konstrukce by se po vyřazení z oběžné dráhy měla dostat na tzv. hřbitov kosmických lodí v Tichomoří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…