Rozjetý Marek Benda: Lidé kolem Zemana se nechtějí omlouvat nikdy a za nic

23.09.2016 23:08

Spor o Ferdinanda Peroutku nekončí. Obě strany se dovolávají k Nevyššímu soudu. Neměla by se Kancelář prezidenta republiky omluvit, jestliže byl vydán pravomocný verdikt? Poslanec Marek Benda (ODS) je přesvědčen, že by se Kancelář prezidenta republiky omluvit měla, jenže to neudělá, protože lidé kolem Zemana se neomlouvají nikdy a za nic. Bohužel to může poškodit důvěru lidí v právní stát.

Rozjetý Marek Benda: Lidé kolem Zemana se nechtějí omlouvat nikdy a za nic
Foto: Archiv Slávky Peroutkové
Popisek: Ferdinand Peroutka

V pátečních Událostech, komentářích České televize o hradní kauze Ferdinanda Peroutky diskutovali poslanci Jan Chvojka (ČSSD), Marek Benda (ODS) a dva právníci – hradní advokát Marek Nespala a František Korbel.

Kdyby paní Kaslová žalovala přímo Miloše Zemana...

Po vydání pravomocného rozsudku měl Hrad sedm dní na omluvu, jenže se v dané lhůtě neomluvil. Místo toho se dovolává rozhodnutí Nejvyššího soudu. Toto dovolání však nemá odkladný účinek. „Ale vy jste se neomluvili, takže se ptám, k čemu je rozhodnutí soudu, když se jím neřídíte? Proč jste se nedrželi rozhodnutí soudu?“ ptal se moderátor Lukáš Dolanský.

Nespala konstatoval, že se v dovolání žádá také o odklad rozhodnutí. Právě proto se Hrad zatím neomluvil. Základem dovolání však je, do jaké míry Česká republika zodpovídá za výroky svého prezidenta Miloše Zemana, který není ze své funkce odpovědný. „Kdyby paní Kaslová žádala přímo prezidenta republiky, bylo by to jednodušší. Ale ona to obešla tím, že žalovala Českou republiku,“ konstatoval Nespala.

Prozatím nebyla vyřešena ani takřka neprůstřelná ochrana prezidenta, kterého lze žalovat toliko pro velezradu. Je na Nejvyšším soudu a případně na Ústavním soudu, aby toto dořešil. Další dotaz zněl, zda by nebylo jednodušší, aby přišla omluva a celé to skončilo? „To by samozřejmě bylo možné, ale podle našeho názoru by to otevřelo prostor k tomu, že by každý další výrok prezidenta republiky byl žalovatelný,“ varoval hradní advokát.

Nevím, proč se Hrad neomluví, říká Benda

Pak se ke slovu dostal poslanec Marek Benda, jenž má také právní vzdělání. „Mně není úplně jasné, proč se současně neomluví a současně si nepodají odvolání. Ale oni se lidé kolem Miloše Zemana nechtějí omlouvat nikdy a za nic,“ udeřil Benda. Zmínky o tom, že Hrad vyčkává na další rozhodnutí soudu jsou nebezpečné, protože zde máme pravomocný verdikt a dovolání nemá odkladný účinek. Vedle toho připomněl, že se stejně jako Hrad zachovala i sociální demokracie v kauze Altner, když odmítla právníkovi Zdeňku Altnerovi vyplatit částku, kterou mu údajně dlužila. Místo toho podala dovolání a uspěla se žádostí o odklad.

Kolega poslanec Chvojka se snažil celý problém přiblížit občanům. Mohou si to představit tak, že nějaký občan půjčí Miloši Zemanovi a Miloš Zeman mu to později odmítne vrátit. V tu chvíli může onen občan Miloše Zemana zažalovat jako fyzickou osobu. „Já jako občan České republiky nechci, aby se stát omlouval za výrok prezidenta, protože výrok učinil jako soukromá osoba,“ řekl Chvojka.

Ke kauze Altner uvedl, že se sociální demokraté báli, že by ty peníze už neviděli, kdyby je dali z ruky a soud třeba rozhodl v jejich prospěch. „Tak měli ty peníze vložit do notářské úschovy,“ doporučil kolegovi z Poslanecké sněmovny Benda. Před kamerami následně rozlišil právo a spravedlnost. Spravedlnost je pouze v rukou božích, zatímco systém práva je výtvor lidský, který řeší různé problémy. A pokud se dovoláváme práva, musíme mít také jistotu, že se té spravedlnosti dovoláme v přiměřeném čase. Pokud konečný verdikt soudu padne za deset až patnáct let, tak do značné míry ztrácí smysl.

Benda si nakonec posteskl, že máme příliš mnoho zákonů a naše společnost je přeregulovaná. Mělo bychom se pokusit s tím něco udělat, ale jde to těžko, pokud 80 procent legislativy dnes přichází z EU. Chvojka se v této věci postavil proti Bendovi a řekl, že společnost potřebuje pravidla pro své fungování.

František Korbel na závěr konstatoval, že by se Kancelář prezidenta republiky omluvit měla, protože padl pravomocný verdikt. „Opravdu se nedomnívám, že by zde existovaly nějaké relevantní pochybnosti o tom, v jaké roli tento výrok byl učiněn. Pokud někde prezident Zeman vystoupí jako soukromá osoba, tak může být žalován jako soukromá osoba, ale pokud je na nějakou konferenci pozván jako představitel státu, pak je jasné, že ve své roli zastupuje stát,“ zdůraznil Korbel. Stát by se proto měl omluvit. Na občany nepůsobí nijak dobře, když se Kancelář prezidenta republiky vyhýbá naplnění aktu, jenž jí uložil soud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…