Rozpad Ruska. Analytik Visingr má obavu

16.10.2022 18:21

Rusko válku na Ukrajině jistě prohraje, predikuje vojenský analytik Lukáš Visingr s tím, že otázkou je už pouze, jakým způsobem. Rozpad, k němuž Rusko směřuje, by však prý nebyl potěšující zprávou pro západní mocnosti, a sice kvůli nejistotě, která by nastala, pokud by se k moci dostali nepředvídatelní vládci.

Rozpad Ruska. Analytik Visingr má obavu
Foto: archiv
Popisek: Lukáš Visingr

Visingr si je jistý, že válka na Ukrajině skončí ruskou porážkou: „Čím déle bude trvat, tím bude porážka pro Rusko horší a její následky budou horší i pro nás. Vše směřuje k tomu, že se Rusko rozpadne,“ řekl pro CNN Prima NEWS expert.

Takový scénář by pro západní mocnosti znamenal velký problém, dal by vzniknout novým státečkům s mnohdy nepředvídatelným vedením, přičemž hned několik nástupnických zemiček by mohlo mít jaderné zbraně. „Co nás čeká v dalších letech, bude mnohem složitější než válka na Ukrajině. Rozpad Ruska bude jako rozpad Jugoslávie, akorát stokrát horší a s jadernou příchutí.“

Podle jeho mínění se klidně může stát, že šéf Vagnerovy skupiny a oligarcha Jevgenij Prigožin či někdo jemu podobný, kdo bude stát v čele nového státu s jaderným arzenálem, může pak vytáhnout na jiné nástupnické státečky, kupříkladu na Moskvu, anebo může své jaderné zbraně prodat třeba Íránu.

Ukrajina zatím pokračuje ve své úspěšné ofenzivě i díky pomoci západních zemí. Zatímco v Rusku panuje velký odpor proti mobilizaci. Špatně chráněné jsou zde i tamní vojenské základny. Podle nejnovější informace muži v ruském Bělgorodu poblíž ukrajinských hranic postříleli jedenáct branců připravených k nástupu na frontu na Ukrajině. Patnáct dalších zranili.

Z ničeho nic na ně podle Ukrajinců začali střílet muži pocházející z jedné z bývalých středoasijských sovětských republik. Masakr skončil zastřelením obou mužů. O incidentu informují zahraniční média včetně agentury Reuters, arabské televize Al-Džazíra a dalších.

Europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti) v nedělní Partii prohlásila, že pokud by Rusko použilo jaderné zbraně, Severoatlantická aliance by zničení Ruské federace zajistila sama. „Já se osobně domnívám, že tak zoufalý není, a chci věřit tomu, že nebude, ale z hlediska západních států je to něco, na co musejí existovat nějaké plány a na co by bylo třeba reagovat. Můj názor je, že v případě použití jaderné zbraně by se do války zapojily i státy NATO a s pomocí konvenčních zbraní by Rusko rozdrtily,“ zaznělo od političky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…