Rozpočet: KSČM drží Babiše pod krkem? V NATO asi nebudou rádi

16.06.2020 10:40

Vláda Andreje Babiše je závislá na podpoře KSČM. Koaliční kabinet ANO a ČSSD nemá ve sněmovně většinu hlasů a bez komunistů by neprosadil zákony, o které stojí. Teď ale Babiš u komunistů narazil. Šéfka státní kasy za hnutí ANO Alena Schillerová chce schodek zvýšit na 500 miliard, ale komunisté pro to odmítají zvednout ruku, dokud Babiš nezačne škrtat v armádě. Premiér si kvůli tomu se šéfem komunistů domluvil schůzku.

Rozpočet: KSČM drží Babiše pod krkem? V NATO asi nebudou rádi
Foto: Facebook A. Babiše
Popisek: Andrej Babiš.

Pandemie koronaviru zasáhla celý svět. Zasáhla také ekonomiky prakticky všech zemí světa. Nejinak je tomu i v České republice, kde vláda svými karanténními opatřeními zastavila téměř celou ekonomiku. To s sebou nese drastické dopady na stav českých financí. Šéfka státní kasy Alena Schillerová už oznámila, že schodek rozpočtu se prohloubí z původně plánovaných 40 miliard na 500 miliard. Jenže takto prohloubit schodek lze jen se souhlasem sněmovny a koaliční vláda ANO a ČSSD nemá dost poslanců.

Anketa

Měl by být Xaver Veselý ODVOLÁN z Rady ČT?

3%
97%
hlasovalo: 12314 lidí

Kabinet při životě drží komunisté a ti odmítají zvednout ruku pro zvýšení schodku na 500 miliard, pokud předseda vlády Andrej Babiš (ANO) nezačne škrtat v armádních zakázkách. Informuje o tom Deník N.

Jsou tam zakázky na vojenské vrtulníky, bojová vozidla pěchoty. Je otázka, jestli touto zakázkou pomůžeme České republice. Já bych řekl, že spíš ne, to je kšeft pro někoho jiného. To by v těchto těžkých dobách mohlo počkat,“ uvedl ekonomický expert KSČM Jiří Dolejš.

Komunisté chtějí, aby vláda představila jasný plán konsolidace veřejných financí. Na schůzce mezi Filipem a Babišem zaznělo, že komunisté požadují nižší schodek a seznam investic, na které budou peníze využity. Kde má dojít ke škrtům, bude podle ČTK ještě předmětem jednání.

S komunisty jednala už Alena Schillerová, ale zdá se, že neuspěla, protože si schůzku s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem domluvil i Andrej Babiš. Hovořil i s dalšími opozičními stranami. Podle informací Českého rozhlasu se debaty zúčastnil šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, první místopředseda a předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura, místopředsedkyně STAN Věra Kovářová, místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík (Piráti) a místopředseda a šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.

Piráti prý předložili návrh, nad kterým se prý koaliční vláda ANO a ČSSD zamyslí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…