Rozpoznávání obličejů na veřejnosti je další totalitní návrh ve stylu Velkého bratra, řekl Okamura k zprávě z Evropského parlamentu

27.01.2021 20:03

Evropským parlamentem byla schválena zpráva o využití umělé inteligence pro vojenské a civilní účely, jejíž součástí je i systém, který by měl rozpoznávat obličeje na veřejnosti. Předseda SPD Tomio Okamura uvedl, že půjde o šmírování občanů, což považuje za porušení občanských práv a svobod na soukromí. Připomněl také, že europoslanci za ANO hlasovali pro.

Rozpoznávání obličejů na veřejnosti je další totalitní návrh ve stylu Velkého bratra, řekl Okamura k zprávě z Evropského parlamentu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

„Evropská unie přichází s dalším totalitním opatřením ve stylu Velkého bratra, chce rozpoznávání obličejů na veřejnosti pomocí moderních technologií. Evropský parlament schválil zprávu o využití umělé inteligence pro vojenské a civilní účely, jejíž součásti je i legitimizace využívání automatizovaných systémů pro rozpoznávání obličejů na veřejnosti,“ informoval předseda SPD na svém facebooku.
 

Anketa

Má Česko nakoupit a využívat ruskou vakcínu Sputnik V?

93%
7%
hlasovalo: 25533 lidí
„Hnutí SPD jasně odmítá zavádění Velkého bratra a šmírování občanů. Je to jasné porušení občanských svobod a práva na soukromí. Zdá se, že Evropská unie kráčí na cestě k budování totalitního Nového světového řádu. Europoslanci ANO tuto šílenost podpořili,“ dodal Okamura. 
 
Pro zprávu o využití umělé inteligence k vojenským a civilním účelům, včetně legitimizace rozpoznávání obličejů na veřejnosti, hlasovalo celkem 364 europoslanců, proti bylo 274 hlasů a hlasování se zdrželo 52 europoslanců.
 
Využíváním těchto technologií je proslulá především Čína, nejčastějším argumentem pro využití je zvýšení efektivity práce policie, na druhé straně však stojí stránka lidského soukromí a svobody občanů. 
 
Server Echo24 například připomněl rok 2018, kdy se policii v Číně podařilo zadržet hledaného muže, jehož kamery identifikovaly mezi 60 000 návštěvníky koncertu místního populárního zpěváka.
 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…