Rozpuštěné Věci veřejné rehabilitují svět politických dinosaurů

19.05.2011 11:16

Věci veřejné končí. Znamená to rehabilitaci světa politických dinosaurů, jimž vyhlásily před rokem a půl válku, ptá se na úvod svého komentáře v týdeníku Reflex Bohumil Pečinka. Připomíná, že oprávněné rozčilení na poměry vydávané za program se stalo pro VV mimořádně účinným ve chvíli, kdy dostalo tvář Radka Johna.

Rozpuštěné Věci veřejné rehabilitují svět politických dinosaurů

Série politických a finančních skandálů „véček" připomíná proces, kdy granule kakaa v hrnku zalijete horkou vodou. „V tu chvíli už je nikdy nedostanete do původního stavu, jen se rozplynou a někde vzadu na jazyku z nich zbyde podivná pachuť. Věci veřejné a jejich étos tedy končí. Znamená to rehabilitaci světa politických dinosaurů, jimž vyhlásily před rokem a půl válku?" ptá se Bohumil Pečinka v komentáři týdeníku Reflex.

Komentátor připomíná větu pozdějšího prezidenta T. G. Masaryka „Rozčilení není program" z devadesátých let 19. století po své rezignaci z vídeňského parlamentu, kdy si uvědomil, že nemá pozitivní program. Přesně opačným směrem se v roce 2009 vydala pražská lokální strana Věci veřejné.

Oprávněné rozčilení na poměry se vydávalo za politický program

„Oprávněné rozčilení na poměry vydávané za program se stalo mimořádně účinným ve chvíli, kdy dostalo tvář v podobě instantně rozčilené televizní hvězdy - Radka Johna. Hlavním heslem se stal boj proti dinosaurům minulé éry, což krásně souznělo s atmosférou doby," upozorňuje Pečinka na to, jak se strana trefila do nálady ve společnosti.

Pro její voliče pak bylo prvním překvapením, když zjistili, že sice ve volebním supermarketu kupovali Johna, ale místo něj dostali Víta Bártu. „Jednou na Věci veřejné budeme vzpomínat jako na tu nejméně odpovědnou a současně nejbezskrupulóznější partičku, jež v české politice fungovala," domnívá se Pečinka.

U ODS a ČSSD najdeme alespoň pozůstatky politiky

Zároveň ale podotýká, že téměř roční působení Věcí veřejných v české politice a různé šílenosti s tím spojené ani v nejmenším nerehabilitují éru Topolánek-Paroubek. To by ani nešlo při vzpomínce na vzájemnou neústupnost, vzrůst provizí z veřejných zakázek, negativními kampaněmi a tlakem na média. Obrana dinosaurů před generací Věcí veřejných v čele s Vítem Bártou je v něčem jiném.

„Když v ODS a v ČSSD odsuneme balast dne, uvidíme na dně alespoň pozůstatky politiky a společenských zájmů, k nimž se mohou nástupci Topolánka a Paroubka vrátit. U VV se není vracet kam a všechno končí s odchodem jedné garnitury a rozčilení se jen přesune o stranu dál. Kdyby se takto instantně rozpustily i další strany, sesul by se společenský systém," doporučuje Pečinka, abychom si při kritice dinosaurů byli vědomi, že bez nich to nejde.

K věci:

Bárta před K9 přemýšlí, proč ty útoky na něj a na véčka 

Kampaň deníku proti Bártovi? Loutkáře možná neznají ani novináři 

Johnova véčka a boj s korupcí. Úspěch. Nestačily si nahrabat 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…