Rozstříleli dítě, nechápe americký ministr. Izraelci prý našli další těla, na kterých se Hamás vyřádil

14.10.2023 8:25

Ženy v Kibucu Be´eri zažily v sobotu mnoho hodin hrůzy. Na dvě stě se jich schovávalo před palestinskými teroristy z Hamásu a posílaly si zprávy přes whatsapp, jak uzamknout co nejbezpečněji dveře. Vzájemně se také podporovaly. Mezitím generální tajemník OSN António Guterres bije na poplach kvůli situaci v Gaze a žádá, aby se tam k lidem dostala humanitární pomoc. A Izraelci oznámili, že při úderu v Gaze našli další těla zavražděných Izraelců. Americký ministr zahraničí Anthony Blinken promluvil o Palestincích, kteří rozstříleli dítě.

Rozstříleli dítě, nechápe americký ministr. Izraelci prý našli další těla, na kterých se Hamás vyřádil
Foto: z internetu
Popisek: konflikt v Palestině

Britská veřejnoprávní BBC upozornila na příběh dvou set žen z kibucu Be´eri, které se v sobotu ráno 7. října schovávaly v svých domech, zatímco ulicemi pochodovali ozbrojenci Hamásu a některé domy zapálili. Zatímco se ženy schovávaly ve svých domovech, podporovaly se a dávaly si rady, jak přečkat pravděpodobně nejkritičtější hodiny v jejich životě.

„Jak hodiny ubíhaly, kladly (si ženy) otázky: kde byla armáda? Proč pomoc trvala tak dlouho? Může prosím někdo hledat moji matku? Jak zamknu svůj trezor? Máme otevřít dveře muži, který tvrdí, že je voják? ptaly se. A od ostatních žen se jim dostávalo odpovědí,“ uvedla BBC.

Veřejnoprávní stanice upozornila, že nemohla vyzpovídat všech 200 aktérek, ale vyzpovídala alespoň tři z nich. Ty řekly, že nad územím kibucu létaly rakety. Ale to bohužel nebylo zdaleka vše.

„Brzy se ale ukázalo, že rakety nejsou jedinou hrozbou. Skupinou na whatsappu se rozšířila zpráva, že byl někdo zastřelen – a že v ulicích byli ozbrojení muži. Na záběrech CCTV ověřených BBC je vidět, jak malá skupina militantů Hamasu přijíždí k bráně kibucu před 6:00. Přijede auto, brána se otevře a ozbrojenci vběhnou dovnitř poté, co zastřelili pasažéry vozidla. Video o několik minut později ukazuje tytéž dva bojovníky Hamásu, jak procházejí náměstím se zbraněmi po boku. Další záběry, které jsou až příliš názorné na to, aby je sem zahrnuly, ukazují militanty v kibucu v 9:05, tři hodiny po prvním vstupu. Ukazují to stejné auto, na které se střílelo v prvním klipu s alespoň jedním vytaženým tělem, ležícím na silnici.,“ uvedla BBC.

Generální tajemník OSN António Guterres bije na poplach. Situace v Gaze dosáhla „nového nebezpečného minima“, poznamenal. Na jeho vyjádření upozornila agentura Reuters. „Potřebujeme okamžitý humanitární přístup do celé Gazy, abychom mohli dodat palivo, jídlo a vodu každému, kdo to potřebuje. I války mají pravidla,“ zdůraznil.

Americký prezident Joe Biden řekl, že považuje humanitární krizi v Gaze za prioritu, a že je odhodlán zajistit vrácení Američanů zajatých Hamásem jako rukojmí. „Naše týmy pracují v regionu – včetně přímé komunikace s vládami Izraele, Egypta, Jordánska a dalších arabských zemí a OSN – aby zvýšily podporu,“ řekl.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken řekl, že mu izraelská strana ukázala fotografie a videa zvěrstev Hamásu; dítě „prošpikované kulkami“, teroristy useknuté hlavy a mladé lidi upálené ve svých autech. „Je to prostě zkaženost tím nejhorším představitelným způsobem,“ sdělil.

Izraelské bezpečnostní síly zabily v pátek na Západním břehu devět Palestinců a desítky zranily, uvedlo palestinské ministerstvo zdravotnictví. Izraelská armáda uvedla, že je připravena na eskalaci na Západním břehu Jordánu a je v nejvyšší pohotovosti.

Nezisková organizace Human Rights Watch obvinila Izrael z používání munice s bílým fosforem při svých vojenských operacích v Gaze a Libanonu. Izraelská armáda to popřela. Vojáci naopak upozornili, že při dalším úderu na Gazu našli těla dalších zavražděných Izraelců. List Jerusalem Post upozornil, že palestinští teroristé z hnutí Hamás zavraždili na 1200 lidí a 3500 dalších zranili. Bylo kontaktováno na 120 rodin, jejichž člen byl unesen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

když Američani stříleli, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseaspan , 14.10.2023 13:36:25
do vietnamských dětí v My Lai, tak to chápali ??

|  7 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …