Rozumek: Někdy se bavím tím, jak naši politici a experti poučují Řecko nebo Itálii, co mají s imigranty dělat

20.08.2016 13:55

Uprchlíci proudí do Itálie a stále i přes Turecko, tvrdí ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek s tím, že je potřeba plán B. Informuje o tom web veřejnoprávního Českého rozhlasu Rozhlas.cz.

Rozumek: Někdy se bavím tím, jak naši politici a experti poučují Řecko nebo Itálii, co mají s imigranty dělat
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Podle Rozumka je možná zvyšující se počet uprchlíků ze strany Turecka úmyslným tahem, jak vytvořit tlak na Evropskou unii kvůli zrušení víz. „Myslím si, že nám tím chce turecký prezident Erdogan naznačit, že ta dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem by nemusela fungovat, pokud nebudou zrušena víza. Tam záleží velmi na fugování turecké pohraniční stráže, na tom záleží, jestli se ti lidé dostanou do Evropy, nebo nedostanou,“ hovořil o možné benevolenci stráže Rozumek. „Podle mých informací těch devět styčných důstojníků, kteří měli na starosti dodržování dohody EU – Turecko, bylo staženo, a nevím o tom, že by už za ně byla náhrada,“ dodal s tím, že jde podle něj o jasný signál převaděčům. Určitou roli však prý hraje i sezona.

Problematickým územím je dle jeho názoru stále také Itálie. „Italská situace se nezměnila vůbec, tam těch lidí je v podstatě stejně a podmínky jsou stejné jako v loňském roce. Ta řecká, tím, že byla zavřena balkánská cesta, tak se zmírnila a chodí tam relativně málo lidí ve srovnání s loňským rokem,“ sdělil Rozumek. Lidé do Itálie dle Rozumka připlouvají ve stejném množství jako v loňském roce. „Italský systém není schopen ten nápor zvládnout a lidé se tam hromadí,“ uvedl s nutností mít i plán B.

  • Původní text ZDE

Následně také uvedl, že nové alternativní cesty, kudy uprchlíci do Evropy proudí, vedou přes Bulharsko na hranicích s Tureckem, a přes maďarsko-srbskou hranici. „Ten pozemní příchod se opět pomalu obnovuje, převaděči si nacházejí nové a nové cesty. Podle mých informací bulharská pohraniční stráž začíná hlídat i lesní cesty a nefrekventované silnice, aby se snažila nějakým způsobem tomu zabránit, ale je to vždycky takový souboj kočky s myší, velmi těžko se reaguje včas a převaděči jsou vždycky o krok napřed,“ zmínil.

Závěrem Rozumek zkonstatoval, že do Česka přijde zhruba 1500 migrantů za rok. „Jestli se nepletu, poslední číslo bylo zveřejněno začátkem srpna, že jsme měli o něco víc než 800 žádostí o azyl, což je v těch evropských počtech naprosto směšné. Já se někdy bavím tím, jak naši politici nebo experti poučují Řecko nebo Itálii, co mají dělat, když v Řecku loni bylo 850 tisíc lidí a u nás 1525,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…