Rozvolnit? Zapomeňte. Musíme naopak přitvrdit, opatření nefungují, ohromil Babiš na tiskovce

27.01.2021 22:23

S rozvolňováním zatím Česko počítat nemůže; naopak, vláda hodlá v opatřeních proti epidemii přitvrdit. Premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání vlády oznámil, že právě toto bude reakcí na stále nepříznivou epidemickou situaci. Sdělil i výhrady k práci ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO).

Rozvolnit? Zapomeňte. Musíme naopak přitvrdit, opatření nefungují, ohromil Babiš na tiskovce
Foto: Facebookový profil Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš (ANO)

O přitvrzení protiepidemických opatření rozhodne kabinet už tento čtvrtek. „Určitě budeme řešit zpřísňování, musíme zpřísňovat, nemůžeme si dovolit dělat rozvolňování při tak vysokých číslech,“ předeslal premiér Babiš.

Vzhledem k epidemické situaci se v provozu škol od 1. února nic nemění, tedy se neotevřou. Žáci tak budou pokračovat v distanční výuce, vyjma žáků 1. a 2. tříd základních škol. To se nezmění zřejmě delší dobu.

Některé nemocnice jsou podle premiéra se svou kapacitou již na hraně. „Na jednotkách intenzivní péče je přes tisíc hospitalizovaných,“ uvedl, proč dosavadní opatření nejsou dostačující. Věří, že další zpřísnění restrikcí pomůže epidemii dostat pod větší kontrolu.

Překvapivě na tiskovou konferenci po jednání vlády nedorazil ministr Blatný. Vzhledem k současnému chaosu ohledně registrací a rezervací na očkování byl premiér novináři dotazován, zda má ministr jeho plnu důvěru. „Některá jeho prohlášení nejsou úplně namístě. Je třeba, aby ta komunikace byla lepší,“ sdělil premiér.

Vláda nakonec nejednala o otevření skiareálů. To navrhoval od pátku ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Ministr Blatný přitom minulý týden uvedl, že z epidemického hlediska nevidí problém ve fungování vleků a v pohybu po sjezdovkách, nesmí to však znamenat výrazné zvýšení mobility po Česku. 

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová se vyjádřila k návrhu ČSSD, aby lidé, kteří zůstanou v karanténě, aby vedle nemocenské dostávali příspěvek 250 korun denně za každý den v karanténě, po dobu maximálně deseti dnů. Zaměstnavatel by si o tuto částku snížil povinné odvody. O kompenzačním bonusu pro lidi v karanténě bude vláda v pondělí jednat s tripartitou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …