Rozvolňovat se nebude, i když PES říká něco jiného. Zde je vysvětlení od ministra Blatného

06.02.2021 14:28

Skóre protiepidemického systému PES se sice pohybuje těsně nad 70 body, což by odpovídalo stupni 4 v tomto systému, ale Česko se již řadu týdnů nachází v nejvyšším pátém stupni – a podle ministra zdravotnictví za hnutí ANO Jana Blatného se na tom v nejbližší době vůbec nic nezmění. Člen vlády vysvětlil, proč.

Rozvolňovat se nebude, i když PES říká něco jiného. Zde je vysvětlení od ministra Blatného
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministr zdravotnictví Jan Blatný

Podle oficiálních čísel ministerstva zdravotnictví prodělalo zatím onemocnění covid-19 jeden milion lidí a více než třicet tisíc lidí k tomu. Na 17.100 lidí onemocnění bohužel podlehlo. V nemocnicích nadále zůstává přes 5700 pacientů, což znamená, že nadále musí být omezena péče o necovidové pacienty.

A podle ministra Blatného jsou plné nemocnice hlavním důvodem, proč prozatím nelze v žádném případě pomýšlet na přechod do nižšího stupně systému PES a na rozvolňování protikoronavirových restrikcí. 

„Epidemická situace v České republice je i nadále kritická. Důvodem je zejména kapacita nemocnic pro pacienty s covidem-19, kterou se stále nedaří zásadně snižovat. Rizikovost situace zvyšuje také výskyt nových mutací viru, které se šíří mnohem rychleji. Změna v pohotovostním stupni PES proto momentálně není na pořadu dne,“ popsal problematickou situaci Blatný.

Spolu s Blatným se ke složité situaci vyjádřila i hlavní hygienička Jarmila Rážová, která důrazně apelovala na české občany, ab dodržovali stávající protiepidemická opatření a aby je neobcházeli. Z obcházení opatření se v poslední době stal téměř národní sport.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek dodal, že epidemická čísla sice mírně stagnují, ale téměř 30 procent povedených testů je stále pozitivních, což je problém, protože kdyby se začala epidemická situace opět zhoršovat, pro již tak dost plné nemocnice by to mohlo znamenat kolosální problém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…