Rozzlobený Bartoš: NATO a EU? Tohle už mě nebaví komentovat!

08.05.2021 16:10

Předseda Pirátů Ivan Bartoš se v rozhovoru pro Právo pořádně rozzlobil. Šlo o NATO a Evropskou unii. Poté odmítl, že Piráti či Starostové chtějí příliš rychle rozvolňovat protiepidemická opatření.

Rozzlobený Bartoš: NATO a EU? Tohle už mě nebaví komentovat!
Foto: Screen FTV Prima
Popisek: Ivan Bartoš v Partii TV Prima

Předseda Pirátů Ivan Bartoš se v rozhovoru s novináři pořádně rozpálil. Prý už ho nebaví komentovat smyšlenky o tom, že Piráti nejsou zrovna prozápadní stranou.

„Tohle už mě nebaví komentovat. Za 12 let jsou naše pozice jasné jak vůči EU, i NATO. To nikdy nikdo u nás nezpochybňoval. Děláme politiku, kterou si může každý osahat, může si přečíst, jak se o těch věcech bavíme. Setkal jsem se s velvyslanci dalších zemí, když se začalo jednat, které státy podpoří ČR. Zaúkolovali jsme ve Sněmovně vládu, aby požádala naše partnery v NATO o podporu. Důležité je, co člověk dělá, a ne co o něm říkají jiní,“ rozčílil se Bartoš.

Rozhodl se nedělat předčasné závěry v kauze Jana Hamáčka a jeho údajné cesty do Moskvy.

„Hlavně si myslím, že to je ostuda. Pozice pana Hamáčka znevýhodňuje ČR v mezinárodním kontextu i ve vztahu k zemím, které žádáme o solidaritu. Zvenčí to vypadá, že vláda ani neví, co dělá. Ministr jedná na vlastní pěst, a neví o tom premiér. A je z toho vyšachován ještě tehdejší ministr zahraničí Petříček. Tak jak to potom vypadá mezi partnery, když vláda neumí postupovat jednotně a razantně ani v těchto věcech?“ podivoval se.  

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Ale jinak se domnívá, že je třeba všechno vysvětlit. Vysvětlovat prý musí především Jan Hamáček, a to na výborech Sněmovny k tomu  určených.

Poté obrátil pozornost k pandemii koronaviru. Prý vůbec není pravda, že Piráti chtějí rozvolňovat rychleji. Opozici právě z toho opakovaně viní šéf ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček.

„To je jen váš dojem, a docela mi vadí, že se to prezentuje jako rozvolnění. Parametry řešení pandemie jsou od počátku nastaveny špatně. Všechny epidemiologické studie hovoří o tom, že maloobchod, kde se vám za den vystřídá 40 lidí, tak při dodržení podmínek mohl zůstat otevřený i v předchozích vlnách. Navíc pandemický zákon ani neumožňuje uzavřít maloobchod tímto způsobem. Potvrdil to i Nejvyšší správní soud,“ zdůraznil Bartoš.    

„Často ta vláda operovala s termínem mobility, a já jsem úplně žasnul, když jsme jednu chvíli nemohli vyběhnout ani za hranice vesnice, a pak pan premiér láká lidi, aby si vyrazili z Moravy na výlet na očkování do Prahy do očkovacího centra O2 areny,“ rozvedl svou myšlenku.

Poté zdůraznil, že za těch nejhorších epidemických podmínek vláda sice správně vyhlásila lockdown, ale měla podnikatelům nastavit vyšší kompenzace.

Současně si je prý vědom toho, že bude třeba dát do pořádku státní kasu. Bartoš věří, že když se podaří vyřešit otázku exekucí, převede to řadu lidí ze sféry šedé ekonomiky do klasických zaměstnání či podnikání, což přinese peníze i státnímu rozpočtu. Prý až 12 miliard.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…