Rudý poslanec s manželkou podle ČT okradl invalidního důchodce. Zjistili jsme více

08.04.2014 20:27

Poslanec Stanislav Grospič (KSČM) popírá jakoukoliv vinu v kauze invalidního důchodce Jiřího Trepery. Ten před sedmnácti lety půjčil Grospičově manželce 25 tisíc korun, aby si zachránil práci. Nejenže všechny zapůjčené peníze dosud neviděl, o zaměstnání stejně přišel a nepomohly mu ani soudy, byť jeden z nich vyhrál. Grospič se skrze ParlamentníListy.cz hájí mimo jiné tím, že reportáž, kterou na toto téma odvysílala Česká televize, je nepravdivá.

Rudý poslanec s manželkou podle ČT okradl invalidního důchodce. Zjistili jsme více
Foto: ksčm
Popisek: Stanislav Grospič

Celý příběh začíná před sedmnácti lety, v době, kdy Jiří Trepera pracoval pro firmu Kitaj, kterou vedla Alena Jirásková, dnes Grospičová. Na případ upozornila Česká televize v pořadu Reportéři ČT. Firma, v níž měl podíl i poslanec KSČM a místopředseda strany Stanislav Grospič, se zadlužila. Grospičová proto měla požádat Treperu, aby společnosti půjčil 25 tisíc korun s tím, že pak nebude propuštěn.

Peníze ušetřené na pohřeb matky dal manželce poslance

„Doslova na mě naléhala, že potřebuje krátkodobě půjčit nějaké peníze, že jinak by nás zaměstnance musela propustit. A vzhledem k tomu, že v té době byla velká nezaměstnanost, tak jsem jejímu naléhání podlehl a požádal jsem svoji matku, jestli by mi ty peníze nesehnala," řekl České televizi Trepera, který je dnes v invalidním důchodu.

Treperova matka peníze sehnala. Poskytla mu je rok před svou smrtí. Měla je ušetřené na svůj pohřeb. Ačkoliv prý Grospičová slibovala kompenzaci na prémiích, nikdy k tomu nedošlo. Trepera přestal dostávat mzdu a nakonec byl propuštěn. Obrátil se proto na soud. Po firmě požadoval sto tisíc korun jako náhradu za půjčku, doplatek za mzdy a zákonné odstupné. I když u soudu uspěl, peníze nezískal zpět, protože manželé Grospičovi mezitím firmu prodali.

„Přestože opakovaně dával návrhy na exekuce, tak žádné plnění nezískal, neboť ta společnost byla označena pouze jako v likvidaci, ne v insolvenci. Neměla tedy žádné prostředky, ze kterých by soud mohl exekučně cokoliv zabavit, takže Trepera nedostal nikdy ani korunu, i když na to měl nárok podložený pravomocnými rozsudky," uvedl někdejší advokát Jiřího Trepery Miroslav Borovec České televizi.

Další soudy prohrál, chce jít do Štrasburku

Po převzetí firmy novým majitelem Trepera získal zpět pouze 15 tisíc korun, ačkoliv nový vlastník údajně slíbil, že veškeré dluhy splatí. Následoval další soud. Tentokrát Trepera žaloval přímo Grospičovou, ovšem bez úspěchu. Soud prohrál s tím, že má Grospičové zaplatit soudní poplatky ve výši 18 tisíc korun.

„Fyzická osoba v osobě paní Grospičové nikdy nebyla jeho dlužníkem. A nikdy jí není schopen prokázat, že ona mu způsobila nějakou škodu, a kdyby se to náhodou podařilo, tak je to dávno promlčeno,“ dodává pro Českou televizi Borovec. ParlamentnímListům.cz následně Borovec řekl, že Treperu upozorňoval na to, že tento spor nemůže vyhrát. „I když se odvolával, i když to šlo k Ústavnímu soudu, všechny tyto spory prohrál,“ doplnil advokát.

Trepera je navíc v situaci, kdy splácí 120 tisíc za nehodu, při které autem narazil do veřejného osvětlení. Trepera dnes žije na hranici životního minima a hodlá i nadále usilovat o navrácení dlužné částky. Hledá pomoc u politiků. Zatím marně. Zvažuje proto, že se obrátí třeba na Evropský soud pro lidská práva.

Je mi z váš špatně, soudruhu, napadl čtenář Grospiče

Čtenář ParlamentníchListů.cz po zhlédnutí reportáže České televize v této souvislosti oslovil Stanislava Grospiče. „ČT1 zveřejnila v pořadu Reportéři ostudný příběh Vás a Vaší manželky. Požádal jsem Vás, abyste se jako komunistický poslanec k tomu vyjádřil. Neudělal jste to – mlčíte. Mlčení znamená souhlas. Přiznáváte se tedy k tomu, jak jste připravil spolu s manželkou své spolupracovníky o peníze, které Vám svěřili v dobré víře. Přesto, že se jako člověk hrdě hlásíte k tomu, že jste komunista, zachovali jste se ke svému spolupracovníku sprostě a okradli jste ho o peníze. Veškeré Vaše další příspěvky je nutno považovat za ubohé plácání do větru, protože něco kážete a jinak se chováte. Ostatně – nejste sám v okruhu Vašich stranických soudruhů, kteří se takto chovají. Je mi z Vás špatně – soudruhu komunistický poslanče,“ napsal Grospičovi čtenář ParlamentníchListů.cz.

Co na to komunista?

Grospič pak reagoval těmito slovy: „Reagoval jsem v Haló novinách, vyšlo ve čtvrtek 26. března 2014. Na případné dotazy jsem odpovídal slovy nemám a nikdy jsem k pánovi, který figuroval v reportáži České televize, žádné závazky neměl. Ani jsem s ním nebyl nikdy v žádném soudním či jiném sporu. Kladu si otázku, proč nyní a za jakým účelem vznikl takto nepravdivý dokument. Existuje, jak jsem zpětně zjistil, soudní dohoda z roku 1998, v níž daný pán sám stvrdil, že nemá a nikdy neměl vůči mé manželce žádné pohledávky. Věc s Českou televizí řeším právní cestou,“ odpověděl komunista.

Trepera nikdy nepřijme právní argumentaci

„Pan Trepera je člověk, který nikdy nepřijme právní argumentaci. Je ublížený a půjde do Štrasburku, i kdyby měl prosoudit dům. Jestli podnikl nějaké další kroky, nevím,“ odpověděl pak ParlamentnímListům.cz Borovec na dotaz, jak se celá věc dále vyvíjí po odvysílání reportáže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…