Rušení pošt: Hněv na Rakušana roste. Už se ozvali z vyšších míst

05.04.2023 14:50 | Reportáž

„To je snad rozhodnutí z Marsu ohledně rušení poštovních poboček. Nevím, na základě jakých kritérií se na tom Ministerstvo vnitra (MV) a vedení České pošty usneslo. V našich městských částech zbude na 50 tisíc lidí jedna či dvě pošty,“ stěžuje si na zánik řady poštovních poboček v Moravskoslezském kraji Martin Bednář, starosta Ostravy-jih. A stížnosti přicházejí od řady dalších. Nejen starostové, stěžují si také hejtmani, ale i zaměstnanci pošty.

Rušení pošt: Hněv na Rakušana roste. Už se ozvali z vyšších míst
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Velmi negativní ohlas ze strany veřejnosti si vysloužilo nedávné zveřejnění seznamu cca 300 poštovních poboček, které chce Ministerstvo vnitra a potažmo pak vedení České pošty v nejbližších měsících zrušit. Tento plánovaný, tvrdý krok teď nejvíce kritizují zástupci obcí, měst i krajů. Kromě samotného faktu, že se jedná o neuvážené rozhodnutí, vadí představitelům regionů také skutečnost, že je o tom nikdo předem v dostatečné době neinformoval. Nejvíce poštovních poboček se má zrušit v Moravskoslezském kraji – až 48, což je kupříkladu dvakrát více než v kraji Středočeském či Jihomoravském. Z tohoto důvodu požádali v otevřeném dopise moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák a ostravský primátor Tomáš Macura ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) o přehodnocení tohoto záměru. V kritice překvapivého rozhodnutí nejsou sami a přidali se k nim i další hejtmani z různých regionů napříč republikou včetně šéfa Asociace krajů a jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS). Pošta chce snížením počtu poboček i propouštěním zaměstnanců zmírnit svou ztrátu, která loni dosáhla až 1,75 miliardy korun. Nicméně reakce zejména starostů velkých městských obvodů, kde žijí desítky tisíc obyvatel, jsou vůči Ministerstvu vnitra velmi nekompromisní. 

„Je to snad rozhodnutí z Marsu. Nevím, na základě jakých kritérií se na tom Ministerstvo vnitra usneslo. V našich městských částech zbude asi na 50 tisíc lidí jedna pošta, zatímco v takových Českých Budějovicích to bude násobně víc. Protestní dopis našeho hejtmana Vondráka stoprocentně podporujeme. Také se ohledně toho sejde v tomto týdnu městská rada, abychom se domluvili na konkrétním stanovisku. Jestli se to hejtman dozvěděl týden před zveřejněním v médiích, tak my o tom oficiálně nevíme vůbec nic konkrétního až do teďka. Všechny informace máme také jen z tisku,“ konstatoval Martin Bednář, starosta Ostravy-jih.

„Senioři poštu potřebují a zvýší se i počet nezaměstnaných,“ říkají krajští hejtmani 

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák pak dává ve svém vyjádření, v otevřeném dopise ministru Rakušanovi, rozezleným starostům i zaměstnancům pošt stoprocentně za pravdu a kritizuje v něm i nekvalitní způsob komunikace ze strany Ministerstva vnitra.

„S rozhořčením jsme se dozvěděli, že z celkového počtu poboček České pošty, které míníte zrušit, je celá šestina z našeho kraje, který je jedním ze tří strukturálně nejvíce postižených regionů v republice. Potýkáme se s vysokou nezaměstnaností, zhoršeným životním prostředím a jsme také velmi rozlehlou oblastí, ve které žije vysoký počet obyvatel v seniorském věku. Koncentrace takových lidí je přitom v našem kraji vyšší než v jiných částech republiky. Považujeme také za nepřijatelné, aby se představitelé krajů a obcí dozvěděli o změnách ani ne týden před jejich schválením. V samotné Ostravě, má být zrušeno 19 poboček, což je výrazně více než například ve srovnatelném Brně, které navíc není, na rozdíl od Ostravy, polycentrickým městem. Výrazně se tak zhorší dostupnost služeb České pošty a o zaměstnání přijdou další lidé, čímž se zvýší už tak vysoký počet nezaměstnaných v Moravskoslezském kraji. Vážený pane ministře, důrazně Vás proto žádáme o jasné zdůvodnění těchto kroků a přehodnocení Vašeho rozhodnutí,“ uvedl v dopise mimo jiné hejtman Vondrák.

Vrásky na čele z překvapivého rozhodnutí vlády mají také zaměstnanci poštovních poboček, kteří se obávají o svou budoucnost v kraji, kde dosahuje nezaměstnanost vyšších čísel než v mnoha jiných českých regionech.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Řekněte mi jedinou jednu věc, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 05.04.2023 17:42:34
kterou tato vláda rozhodla bez nějakých zmatků, odvolání, odvolání odvolaného a podobně. Prosím jednu věc, krom platů, abych si nemusel myslet, že nám vládne stádo - nemohu napsat mám oranžový puntík. Všimněte si, že Vítek, po zvednutí odporu, opět od toho dává ruce pryč. On, ministerstvo nic, to vedení pošty. Po kolikáté už. Jak má člověk zůstat slušným??

|  11 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…