Ruská delegace přijela na evropské jednání do Vídně. Hned bylo veselo. A dorazil to Lotyš

23.02.2023 20:29

Lotyšský zástupce Richard Kols poslal na zasedání Parlamentního shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) do patřičných míst přítomnou ruskou delegaci. „Budu citovat ukrajinské obránce a vzkazuji, ruská válečná lodi, běž do pr..le,“ prohlásil Kols. Mnozí zástupci ostatních členských států na zasedání mávali ukrajinskými vlaječkami a hromadně opouštěli sál, když promlouval ruský zástupce Pjotr Tolstý.

Ruská delegace přijela na evropské jednání do Vídně. Hned bylo veselo. A dorazil to Lotyš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zámek Schönbrunn ve Vídni

Zástupci ruské Státní dumy se účastní prvního oficiálního jednání na půdě některého ze států Evropské unie od rozpoutání války na Ukrajině. Předchozí dvě zasedání OBSE – v červenci v anglickém Birminghamu a v listopadu ve Varšavě – se konala bez ruských zástupců, protože ruské delegaci byla odepřena víza. Rakousko ale nyní i přes velké protesty ostatních států ruské straně víza udělilo.

Podle rakouské vlády je alpská země jako oficiální sídlo OBSE podle mezinárodního práva povinna vydávat víza všem delegacím. Vídeň chce svým rozhodnutím rovněž udržovat dialog. „OBSE je ústřední platformou pro diplomacii a probíhající dialog mezi všemi zúčastněnými státy. Rusko a Ukrajina jsou i nadále účastnickými státy. Myslím, že je správné a důležité, aby tato platforma pro dialog byla nadále podporována,“ uvedla podle Radio Free Europe mluvčí rakouského ministerstva zahraničí Gabriele Juenová.

„Stojíme v nerozdělené solidaritě s ukrajinskou vládou a ukrajinským lidem! Zároveň je povinností členů OBSE a našeho parlamentního shromáždění nezabouchnout dveře diplomacii,“ uvedl v úvodním projevu zasedání předseda dolní komory rakouského parlamentu Wolfgang Sobotka.

Vzhledem k účasti ruské delegace na zasedání na protest nedorazili zástupci Ukrajiny a Litvy. „Rusové tu nejsou kvůli skutečnému dialogu ani kvůli spolupráci. Jsou zde proto, aby šířili svou propagandu. Jsou zde proto, aby se pokusili ospravedlnit válečné zločiny, které spáchali, a znesvětili zásady mezinárodního práva a lidské slušnosti,“ uvedla ukrajinská strana v prohlášení, které na zasedání přečetl zástupce Slovenska.

Svou neúčast okomentoval také litevský velvyslanec při OBSE Vaidotas Verba. „Naši poslanci nechtějí sedět ve stejné místnosti nebo ve stejné budově, kde jsou ruští zástupci, kteří podněcovali, podporovali a nadále podporují válku na Ukrajině,“ uvedl Verba podle informací serveru Euronews.com.

Na zasedání OBSE nicméně dorazil zástupce jiné pobaltské země, Richard Kols z Lotyšska, a ten se s přítomnou ruskou delegací vypořádal po svém. „V této místnosti je zjevný problém, kterému není věnována pozornost, a ten problém se jmenuje ruská delegace. Kdyby se mě někdo zeptal, kdo jsou váleční zločinci, ukázal bych na lidi, kteří okupují zadní lavice v této místnosti,“ spustil Kols.

„Je to prostě ostuda. Je ostudou, že je zde tato delegace, zejména delegace, která se skládá ze sankcionovaných osob, které hlasovaly pro anexi území nezávislé země... To jsou principy, které tato instituce měla zaručeně chránit a střežit! A my tu sedíme, jako by se nic nestalo!“ pokračoval Kols a přidal peprný vzkaz.

„Omlouvám se, ale využiji této chvíle. Mám vzkaz Ruské federaci, jejíž delegáti sedí v tomto sále. Budu citovat ukrajinského pohraničníka: ruská válečná lodi, běž do pr..le,“ nebral si servítky Kols, načež se podle lotyšské státní televize sálem rozezněl smích.

Ke kritice se přidala i předsedkyně shromáždění, švédská zákonodárkyně Margareta Cederfeltová. „Někteří poslanci dnes napomáhají zločinu agrese,“ řekla ve svém úvodním projevu. Cederfeltová dále uvedla, že cítí pochopení pro to, „že pro některé poslance je nesnesitelné sedět ve stejné místnosti jako agresoři“. Vyzvala však účastníky, aby dvoudenní shromáždění využili jako „svou příležitost postavit se za Ukrajinu a čelit lžím agresorů“.

Ve chvíli, kdy začal projev šéfa ruské delegace, místopředsedy Státní dumy Pjotra Tolstého, někteří delegáti vyvěsili ukrajinské vlajky, zatímco mnozí další na protest opustili sál. Ruská delegace ostatně musela do budovy, kde se zasedání konalo, kvůli desítkám protestujících vcházet zadním vchodem.

Naopak zaznívající návrhy některých lidí, že by se s ruskou stranou mělo jednat, jsou liché na kterékoli úrovni, varuje v rozhovoru pro Novinky izraelský bezpečnostní expert Dan Schueftan. „Problém lidí, o kterých mluvíte, je, že mají dojem, že Putin je stejný jako oni, jen mluví rusky. Ne. Je to jiný druh lidské bytosti. Saddám Husajn a Florence Nightingalová (anglická ošetřovatelka, zakladatelka prvních zdravotnických škol – pozn. red.) nebyli jen dva různí lidé. Byli od základu bytostně odlišní.

Je směšné očekávat, že kvůli společným ekonomickým zájmům Putin přestane být Putinem. Putina neuchlácholíte. Vezme si, co bude chtít. Protože pochází z úplně odlišné kultury,“ varuje Schueftan před vyjednáváním s šéfem Kremlu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nelze vše házet jen na Rusko , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseopdns , 24.02.2023 2:00:10
Na tom jak je nyní Ukrajina rozvrácená mají velký podíl kazisvětští Američani . Občanská válka na Ukrajině Banderovců proti ruskému etniku začala po Američany zorganizovaném protivládním puči zvaným Majdanem. Sami Američani přiznali že do svržení legální vlády na Ukrajině investovali 5 miliard dolarů..Řádění Banderovců na východě Ukrajiny bylo tolerováno oni používali proti civilistům na Donbasu i děla a západ pokrytecky mlčel. Je to třeba dát vše do souvislosti a nedělat vojensky bezohledně rozpínavým američanům užitečné idioty.Evropa riskuje kvůli tupému sebevražednému vazalství k Americe odvetný úder Ruských strategických raket a to už není počítačová střílečka ale realita proto je třeba umravňovat válečné štváče a respektovat i Ruské bezpečnostní požadavky a dát prostor diplomatům .Prdlavé Baltské státečky Česko a Polsko ,Slovensko se měly stát po rozpadu SSSR a Varšavské smlouvy neutrální vytvořil by se prstenec neutrálních zemí kolem Ruska což by pro mír v Evropě a zabránění Americké vojenské rozpínavosti bylo ideální řešení .Tupá lokajská sebevražedná poslušnost ke kazisvětským Američanům vede Evropu do třetí světové války kdy budou zase Američani za bukem a počítat na válce vydělané dolary.

|  9 |  1

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…