Ruská tajná služba zadržela Američana, podezírá jej ze špionáže. Jeho rodina obvinění odmítá

02.01.2019 22:32

O zadržení amerického občana v Moskvě v pátek kvůli podezření ze špionáže informovala ruská tajná služba FSB v pondělí. Američanovi, který byl podle FSB přistižen při činu, hrozí za výzvědnou činnost deset až dvacet let za mřížemi. Rodina zadrženého obvinění odmítá.

Ruská tajná služba zadržela Američana, podezírá jej ze špionáže. Jeho rodina obvinění odmítá
Foto: Israel National News
Popisek: Vlajky USA a Ruské federace

Zadržený a obviněný se podle médií jmenuje Paul Whelan. Ruské ministerstvo zahraničí sdělilo, že vyrozumělo americké velvyslanectví v Moskvě. Americké ministerstvo zahraničí podle informací Reuters požádalo ruskou stranu o konzulární přístup k zadrženému.

Americké velvyslanectví v Moskvě se k incidentu nevyjádřilo a novináře odkázalo na ministerstvo zahraničí ve Washingtonu.

Zadržení Američana označil bývalý generál kontrarozvědky FSB Alexandr Michajlov za důkaz efektivnosti ruské kontrašpionáže. „Služba by tuto informaci nezveřejnila, pokud by neměla spolehlivé důkazy,“ řekl agentuře RIA Novosti.

Zatčení přichází v době, kdy rusko-americké vztahy jsou na nejnižší úrovni kvůli konfliktu na Ukrajině, válce v Sýrii a obviňování Ruska z údajného vměšování se do amerických prezidentských voleb v roce 2016, upozorňují média.

Američan byl zadržen poté, co samo Rusko v uplynulém roce čelilo několika špionážním skandálům. Ruský prezident Vladimir Putin minulý měsíc obvinil Západ, že špionážní skandály vyvolává ve snaze podkopat rostoucí sílu Ruska.

Rodina zadrženého a obviněného ze špionáže ujišťuje o jeho nevině. Je to prý bývalý příslušník námořní pěchoty, který se do Ruska vydal na svatbu bývalého kolegy z námořní pěchoty s ruskou ženou. V Moskvě žil v hotelu Metropol. Uvedla rodina podle agentury AFP.

„Děláme si velké starosti o jeho bezpečnost a zdraví,“ stálo v prohlášení zveřejněném jménem rodiny na Twitteru. „Jeho nevina nebudí žádné pochyby a doufáme, že jeho práva budou respektována,“ stálo v textu.

„Paul je bývalý námořní pěšák, pracoval v soukromé bezpečnosti, je si velmi dobře vědom zákonů a rizik spojených s cestováním do některých zemí,“ řekl jeho bratr televizi CBC News. „Neexistuje možnost, že by podstoupil nebezpečí porušení zákona a že by se dopustil špionáže při cestě do Moskvy,“ řekl s tím, že patrně uplyne dvaasedmdesát hodin, než Paul někoho uvidí.

Rodina se o jeho zadržení dozvěděla v pondělí z médií. Nyní je v kontaktu s americkými úřady, které ještě nemohly obviněného navštívit. Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že požádalo o přístup k zadržené osobě podle Ženevské úmluvy. „Čekáme, že ruské úřady tuto žádost schválí,“ napsalo v krátkém prohlášení.

 

 


 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…