Ruské koncentrační tábory, únosy dětí, znásilněné ženy, hořící města... Zelenskyj vypustil hrůzu

09.04.2023 8:47 | Ze sítí

Volodymyr Zelenskyj, ukrajinský prezident, popřál všem požehnané Velikonoce. A popsal, co i během největšího křesťanského svátku Ukrajinci zažívají kvůli ruské agresi. „Žádný národ by neakceptoval to, co přinesla ruská okupace Ukrajincům. Ruské koncentrační tábory, únosy ukrajinských dětí, znásilněné ukrajinské ženy, hořící ukrajinská města,“ řekl Zelenskyj.

Ruské koncentrační tábory, únosy dětí, znásilněné ženy, hořící města... Zelenskyj vypustil hrůzu
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve vlaku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opět promluvil ke svým spoluobčanům. Především jim a všem spojencům Ukrajiny popřál požehnané Velikonoce.

„Ahoj bratři Poláci, Litevci, Lotyši, Estonci. Naši skuteční přátelé a spojenci v USA, Velké Británii, Německu, Itálii, Francii, Kanadě. V Praze a Bratislavě, Lublani a Záhřebu, Vídni a Bukurešti, Madridu a Lisabonu, Amsterdamu, Kodani, miliony lidí ve Švédsku, Finsku, Norsku. Vy všichni, kteří dnes slavíte Velikonoce v Evropě, Latinské Americe, Africe, Asii a Austrálii. Tohle je moderní svět. Svět, který touží žít svobodně. Svět, který si cení života, úcty a rovnosti každého člověka. Ukrajina dnes stojí na stráži tohoto světa. Bojuje za svou zemi a bojuje za své hodnoty,“ začal.

Polákům speciálně poděkoval, že Ukrajině dodají své obrněné vozy Rosomák. Stovku hned a stovku později. Svým spoluobčanům sdělil, že během své návštěvy Polska dohodl také další spolupráci obou zemí v ekonomické oblasti, např. při obnově Charkovské oblasti. Poděkoval také za to, že Poláci přijali ukrajinské obránce, kteří utrpěli zranění a teď se v Polsku léčí. „Děkuji našim polským bratrům a sestrám za tak rozsáhlou pomoc,“ zaznělo z úst ukrajinského prezidenta.

Anketa

Kvitujete postup vlády Petra Fialy ve věci války na Ukrajině?

2%
96%
hlasovalo: 48201 lidí
Za novou dodávku zbraní, včetně raket HIMARS poděkoval Američanům. Jedním dechem poděkoval také Němcům za finanční pomoc Ukrajině. Poděkoval také Nizozemcům za oznámený nový balíček pomoci ve výši 270 milionů euro. Tento balíček mimo jiné pomůže vnést více světla do ruských válečných zločinů na Ukrajině a pomůže je v budoucnu soudit. Norům a Dánům poděkoval, že chystají nový balíček, jehož základem je munice pro ukrajinskou armádu. „Děkuji vám za to,“ obracel se k Norům a k Dánům.

Připomínal, že v končícím týdnu promlouval také k chilskému parlamentu. „Hodnoty, za které bojujeme tady na Ukrajině, jsou důležité pro národy celého světa. Každý ocení bezpečí a ochranu proti teroru,“ řekl Zelenskyj.

Připomínal, že Ukrajina je zemí mnoha vyznání, ale všichni Ukrajinci, ať už se obrací ke kterémukoli Bohu, mají jedno společné. Chtějí ochránit svou vlast před ruskými agresory.

„Před dvěma dny jsem sdílel iftar s ukrajinskými muslimy. Brzy budu gratulovat ukrajinským Židům k dokončení Velikonoc. A přesně za týden gratulujeme všem, kteří letos slaví Velikonoce 16.4. Možná máme různá náboženství, ale stejně věříme ve svobodu. Možná máme různé tradice, ale jedna společná je pro všechny – je to ochrana rodné země,“ pokračoval ukrajinský prezident.

Zdůraznil, že přijde den, ve kterém bude celá Ukrajina opět svobodná. „Vítězství světla, dobra, spravedlnosti, vítězství života. To vše symbolizuje svátek vzkříšení Páně,“ pravil Zelenskyj.

Samotné Ukrajince požádal, aby světu popisovali, co jim přinesli Rusové. Jaký teror rozpoutali. Čím víc bude svobodný svět vědět, čeho všeho se Rusové dopouštějí, tím jasnější bude, že tento ruský teror nemůže zvítězit. Čím dříve to pochopí celý svět, tím dříve válka skončí.

„Žádný národ by neakceptoval to, co přinesla ruská okupace Ukrajincům. Ruské koncentrační tábory, únosy ukrajinských dětí, znásilněné ukrajinské ženy, hořící ukrajinská města. To je nepřijatelné nejen pro Ukrajinu, ale pro celý svět. Chile, děkuji za podporu,“ pravil Zelenskyj.

Připomínal také, že litevský parlament, Seimas, schválil prohlášení, že je třeba Ukrajinu přizvat do NATO. I za to Zelenskyj poděkoval. „Děkuju Litevcům i litevským politikům, že přesně chápou aktuální bezpečnostní situaci v Evropě. Jedině bok po boku s Ukrajinou bude Aliance schopna reálně bránit bezpečnost Evropy,“ zdůraznil s tím, že jen s Ukrajinou po boku bude NATO schopné zachovat dnešní systém mezinárodního práva, který má každému zaručit právo svobodného rozvoje.

Než se rozloučil zvoláním „sláva Ukrajině“, poděkoval ukrajinským vojákům, pohraničníkům, všem, za to, jak statečně brání svou vlast. A ještě jednou poděkoval partnerům svobodného světa, kteří Ukrajině pomáhají.

Volodymyr Zelenskyj promlouvá

Volodymyr Zelenskyj promlouvá

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Všichni, kdož tyto zhovadilé projevy šíří,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuserusošvábek , 09.04.2023 10:19:43
jsou stejní jako Zelenskyj. Ať to jsou televize, weby, noviny, rozhlas, časopisy, celá ta armáda mediálních příživníků a miliardářských kšeftařů. Všichni jsou stejně vinni, všichni společně živí zabíjení, násilí, obchody se smrtí a bídou. Nechápu, co to jsou za lidé, kteří Zelenského prolhanou hrůzu nabízejí a vnucují do našich životů. Hanba jim!!!

|  6 |  0

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…