Ruské velvyslanectví útočí na Česko. Do toho se vložil známý moderátor

31.08.2021 22:40

Ruské velvyslanectví žádá české Ministerstvo zahraničí, aby vrátilo škole, kterou uzavřelo, možnost normálně fungovat. Mluví dokonce o tom, že „děti se staly rukojmími destruktivního chování českého ministerstva“, píší Novinky.

Ruské velvyslanectví útočí na Česko. Do toho se vložil známý moderátor
Foto: czechleaders.com
Popisek: Jakub Kulhánek

Ruské velvyslanectví odmítlo, že by za zavřením střední školy, která při něm fungovala, mohlo samo Rusko. Škola byla zavřena z důvodu, že učitelé, kteří na ní působili, byli akreditovanými pracovníky velvyslanectví. To, že byl počet pracovníků ambasády snížen, de facto znamená, že na škole nemá kdo učit.

Původní zdroj ZDE.

Velvyslanectví naopak v úterý českou stranu obvinilo, že „děti se staly rukojmími destruktivního chování českého Ministerstva zahraničí“. Argumentují také právem na vzdělání, které je prý středoškolským studentům takto upřeno.

České Ministerstvo zahraničí přitom v pondělí uvedlo, že učitelé i další personál dostali možnost zažádat o povolení k pobytu a práci, jako je tomu v případě všech dalších mezinárodních škol na českém území.

Resort jim dokonce nabídl pomoc s vyřízením. Podle MZV však velvyslanectví žádné takové kroky neučinilo a odmítlo i zprostředkování schůzky s pracovníky Ministerstva školství.

Český televizní moderátor Rey Koranteng z TV Nova pak kritizoval ruskou stranu, že trvá v tomto případě na diplomatických pasech pro učitele: „Může mi někdo rozumně vysvětlit, proč by měli mít ruští učitelé na ruské střední škole v Praze diplomatické pasy? Proč na tom Rusko tak zarputile trvá?“ táže se ve svém tweetu.

Podle něj to svědčí o tom, že zde zmínění učitelé mohou mít jiné zájmy, než je školní výuka: „Přece nechce, abychom si mysleli, že tady má tento personál ještě jiné úkoly,“ podotkl.

 

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…