Ruské volby prý může odnést premiér Medveděv. Teď si podřízl větev ještě více

12.09.2016 16:13

Nejen Česko má před sebou volby. Za pár dní půjdou ke sněmovním volbám občané Ruské federace. Očekává se, že volby téměř nic nezmění, protože favoritem voleb je vládní strana Jednotné Rusko, která bezvýhradně podporuje prezidenta Vladimira Putina. Jeden člověk je však přece jen ohrožen – premiér Dmitrij Medveděv. Právě proti němu se obrací hněv Rusů, kteří na vlastní kůži pociťují těžkosti ruské ekonomiky.

Ruské volby prý může odnést premiér Medveděv. Teď si podřízl větev ještě více
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Přílet ruského exprezidenta

Rusové si za pár dní zvolí nové poslance. Vládní strana Jednotné Rusko usiluje o hlasy voličů tím, že na billboardy dává citáty prezidenta Vladimira Putina. A zjevně to stačí. Jednotné Rusko vede v předvolebních průzkumech a o vítězství této strany ve volbách prakticky nikdo nepochybuje. To však neznamená, že stávající premiér Dmitrij Medveděv zůstane na svém místě i v dalších letech.

Podle informací časopisu Týden se totiž nespokojenost lidí, která pramení z ekonomických problémů, obrací právě proti předsedovi vlády. Na internetu koluje petice, kde se požaduje konec premiéra Medveděva, kterou podepsalo už na 150 tisíc lidí. Druhý nejmocnější muž v zemi si začal sám pod sebou podřezávat větev, když odmítl požadavky učitelů na zvýšení platů. Vzkázal kantorům, že mohou jít dělat jinou práci, pokud se jim zdá, že ve školství dostávají málo.

V jeho prospěch příliš nemluví ani skutečnost, že ruský prezident Vladimir Putin provádí personální čistky ve svém nejužším okolí. O místo přišel třeba šéf ruských železnic a přítel českého prezidenta Miloše Zemana Vladimir Jakunin. A nebyl jediný. Nelze proto vyloučit, že Putin potopí i Medveděva. „Putin je jako car, obklopuje se mladšími lidmi, kteří neměli v životě žádnou větší autoritu, než je on sám,“ říká Igor Bunin, šéf moskevského Centra politických technologií.

Medveděv se musí vyrovnávat s nízkými cenami ropy, s dopadem západních sankcí na Rusko či s podporou Krymu, která zatěžuje ruský rozpočet. Pokud Putin usoudí, že to Medvěděv nezvládá, vymění ho. Možným nástupcem by mohl být vicepremiér Dmitrij Rogozin nebo Putinův poradce Sergej Glazjev. Může to však být i někdo doposud neznámý a mladý, jehož hlavní předností bude oddanost Putinovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…