Rusko: EU rozdělena. Merkelová a Macron chtějí mluvit s Putinem, Polsko a Pobaltí ne

25.06.2021 8:36 | Ze sítí

Evropští lídři se nedokázali shodnout na tom, jak se chovat k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Zatímco Francie s Německem volají po uspořádání summitu s Putinem, Polsko a Pobaltí před pánem Kremlu důrazně varují a připomínají, že se mu nedá věřit. Putin dal přes svého mluvčího Dmitrije Peskova najevo, že by obnovení dialogu s EU uvítal.

Rusko: EU rozdělena. Merkelová a Macron chtějí mluvit s Putinem, Polsko a Pobaltí ne
Foto: literarky.cz
Popisek: Kancléřka Merkelová a prezident Macron

Německá kancléřka Angela Merkelová po jednání lídrů členských států EU oznámila, že nebyla nalezena shoda na to, zda by měla EU uspořádat jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem podobné tomu, jaké proběhlo ve švýcarské Ženevě mezi Putinem a prezidentem USA Joe Bidenem. Uspořádání summitu prosazovalo Německo společně s Francií.

„Potřebujeme dialog na obranu našich zájmů ... je to dialog nezbytný pro stabilitu evropského kontinentu,“ řekl francouzský prezident Emmanuel Macron. Na jeho slova upozornila agentura Reuters.

„Nestačí, aby americký prezident hovořil s ruským prezidentem. To velmi vítám, ale EU musí také vytvořit fóra pro dialog,“ prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová.

Jenže německá kancléřka Merkelová a francouzský prezident Macron narazili na tvrdý odpor Polska a pobaltských států. Tyto země prosazují přijetí dalších sankcí vůči Ruské federaci. A ty by mohly být opravdu uplatněny.

Litevský prezident varoval, že Putin se na EU dívá jinak než na Spojené státy. „Měli bychom být velmi opatrní, není to jako vztah Ruska se Spojenými státy,“ řekl doslova s tím, že pokud bude ruskému medvědovi nabídnut hrnec medu, musí to být zařízeno tak, aby to pro EU bylo bezpečné.

Poslední summit EU - Rusko se konal v lednu 2014, pár týdnů před ruskou okupací ukrajinského poloostrova Krym. Po obsazení cizího území ruskými silami EU zmrazila jednání s Vladimirem Putinem.

Politolog Ondřej Ditrych, který v současnosti působí jako ředitel Ústavu mezinárodních vztahů, k tomu poznamenal, že jednání nebylo načasováno úplně šťastně. „Načasování ale nešťastné, jednání o společném postoji na EUCO spíš zkomplikuje a nemusíme hned chtít svou Ženevu,“ poznamenal pro Český rozhlas.

Vztahy EU a Ruska

Putin dal přes svého mluvčího Dmitrije Peskova najevo, že by obnovení dialogu s EU uvítal. „Takový dialog je skutečně nezbytný jak pro Brusel, tak pro Moskvu,“ řekl novinářům mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…