Rusko: Zachránili jsme z Ukrajiny děti. USA: Deportovali jste je

01.08.2023 7:41 | Analýza

Rusové opět zasypali raketami město Kryvyj Rih. Po zásahu dvou obytných domů, přičemž jedna byla srovnána se zemí, bylo zraněno 75 lidí a 6 lidí zemřelo, včetně desetileté holčičky a její maminky. Poradce ukrajinského prezidenta Michajlo Podoljak konstatoval, že jde o další pokus genocidy páchané Ruskem na ukrajinském národu. Ze samotného Ruska mezitím zaznělo, že od počátku války ruští vojáci deportovali do Ruska 4,8 milionu Ukrajinců. Z toho 700 tisíc dětí.

Rusko: Zachránili jsme z Ukrajiny děti. USA: Deportovali jste je
Foto: Jan Šafařík
Popisek: Rozbombardovaný most

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se narodil ve městě Kryvyj Rih. Rusové po čase zasypali prezidentovo rodiště salvou raket. A zahubili šest lidí včetně desetileté dívky. Anglicky mluvící čtenáře o tom informovala britská veřejnoprávní stanice BBC.

„Ukrajinský ministr vnitra uvedl, že 69 dalších bylo zraněno, když rakety v pondělí dopadly na výškovou budovu a univerzitu. Oblastní guvernér Serhij Lysak vyhlásil den smutku za ztracené. V červnu ve městě zemřelo 11 lidí a 28 dalších bylo zraněno poté, co Rusko zahájilo ‚masivní raketový útok‘ na civilní budovy,“ napsala veřejnoprávní stanice.

Podle agentury Reuters došlo k útoku v 9 hodin místního času. Spolu s desetiletou holčičkou zahynula i její matka. „Tento teror nás nevyděsí ani nezlomí. Pracujeme a zachraňujeme naše lidi,“ okomentoval Zelenskyj útok na Telegramu. Na sociálních sítích přidal video, v němž ukázal místo zásahu a doplnil, že na záchranných pracích se podílelo na 350 lidí.

Ve městě rakety zasáhly dvě bytové budovy. Jednu čtyřpatrovou úder prakticky srovnal se zemí a devítipatrovou budovu poškodil.

Poradce ukrajinského prezidenta Mchajlo Podoljak obvinil Rusko z dalšího „genocidního útoku proti Ukrajině“. „Mezinárodní právo nebude nikdy fungovat, pokud za tím agresor neuvidí skutečnou moc. Moc začíná uzavřením ukrajinského nebe pomocí systémů protiraketové obrany a PVO,“ napsal na síti X (dříve Twitter).

Ukrajinská pravda uvedla, že po 19. hodině místního času byly záchranné práce dokončeny. Vedle šesti mrtvých zůstalo po útoku ještě 75 zraněných. „Pátrací a záchranná operace v městě Kryvyj Rih byla dokončena. V důsledku ruského ostřelování zemřelo šest lidí a 75 bylo zraněno,“ oznámila státní pohotovostní služba Ukrajiny.

Moskva soustavně popírá, že by hledala civilní cíle. Západní vůdci, včetně amerického prezidenta Joea Bidena, ale obvinili Rusko z častého bombardování oblastí bez „vojenského účelu“.

„Žádné odpuštění nebude! Nikdy“" napsal Lysak v pondělí v síti Telegram. Rusko by podle něj zaplatilo za „každého zabitého nevinného člověka“ a „utrpení našich lidí“.

Mezitím ze samotného Ruska zaznělo potvrzení, že Rusové od počátku války deportovali do Ruska 4,8 milionu lidí včetně 700 tisíc dětí.

„Kremlem jmenovaná komisařka pro práva dětí Maria Lvova-Belova 31. července potvrdila, že Rusko od začátku války převezlo do Ruské federace 4,8 milionu Ukrajinců včetně více než 700 tisíc dětí,“ napsal k tématu washingtonský Institut pro studium války (ISW). „Zpráva pečlivě rámuje tyto aktivity jako humanitární gesta dobré vůle. Mezinárodní humanitární právo však definuje nucený přesun civilistů na území okupační mocnosti jako ‚deportaci‘. A okolnosti ruské invaze na Ukrajinu a situace na okupovaných územích jsou pravděpodobně dostatečně donucovací, aby znamenaly, že většina ‚transferů‘ ukrajinských civilistů do Ruska splňuje práh nucené deportace, která je podle článku 49 čtvrté Ženevské úmluvy zakázána, bez ohledu na ruský proklamovaný motiv,“ pokračoval institut.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

"Pokus genocidy" nebo nový vynález propagandy ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetrski , 01.08.2023 11:44:10
Genocida buď je nebo není. Určitě se dá nazvat genocidou např. těch 15 tisíc civilistů zabitých ukry na Donbase ještě před únorem 2022. Dlouhodobě a včetně současnosti umírají civilisté při systematickém ostřelování např. centra města Doněcka ze strany ukrů použitím zbraní dodaných Západem - nyní z větší vzdálenosti, protože nové zbraně mají větší dosah. Zločinecké bataliony jako Azov, Ajdar, Kraken apod. běžně zřizují palposty v civilní zástavbě a používají civilisty jako živý štít, berou je jako rukojmí (Azovstal) a na dobytých územích provádějí čistky vražděním civilistů. Mnohokrát ukrové zasáhli civilní zástavbu svými vlastními raketami PVO nebo troskami sestřelených raket/dronů. Jsme krmeni jednostrannou propagandou z pochybných zdrojů, kdy tato válka je nám předkládána jako boj dobra se zlem, přičemž ti veskrze dobří jsou ukrové a všechno zlo rovná se Rusko a Putin. Hnusná propaganda, nic víc. Především je třeba tuto válku zastavit.

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…