Rusko a Čínu vykopnout z Dukovan? Zatím ne, zmrazil vzduch na ČT šéf ČEZ. BIS nepotěší

25.11.2020 21:15

Tendr na stavbu Dukovan není připravený, měl by se o rok a půl odložit, vláda by o něm neměla rozhodovat deset měsíců před sněmovními volbami, prohlásil premiér Andrej Babiš. „Projekt jede a skupina ČEZ je připravena,“ vyvracel premiérova slova v pořadu Interview na ČT24 generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš. „Čím víc se blíží volby, přestává shoda, která tu už byla, platit,“ všímá si. Vysvětlil, proč vyloučení Ruska a Číny z tohoto tendru není dobrý nápad. Řeč přišla i na jeho možný vstup do politiky.

Rusko a Čínu vykopnout z Dukovan? Zatím ne, zmrazil vzduch na ČT šéf ČEZ. BIS nepotěší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitel a předseda představenstva ČEZ Daniel Beneš

 

Anketa

Zažili jste v posledních dnech potíže s nakupováním?

15%
85%
hlasovalo: 8032 lidí
Slovy premiéra Babiše se podle Beneše ČEZ zastavit nenechá. „Projekt jede. Určitě jsme to pro letošek nevzdali. Na projektu na výstavbu dukovanského bloku jsme začali pracovat v roce 2011 studií proveditelnosti, v roce 2016 jsme zahájili posouzení vlivu na životní prostředí, které jsme dostali v roce 2019. Nyní pracujeme na územním rozhodnutí, které dostaneme na konci příštího roku. V březnu bychom rádi dostali od státního úřadu projednanou bezpečnost a povolení k umístění,“ popsal projektový harmonogram.

Nic nenaznačuje tomu, že by zde nebyla připravenost. „Je to tak, že za nás, za skupinu ČEZ, je výběrové řízení připravené,“ vyvrátil důrazně premiérova slova hovořící o opaku generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš.

S Babišem o tom neměl zatím možnost osobně detailně hovořit. Z jeho slov dovozuje, že především premiér hovořil o tom, jakým způsobem bude probíhat jednání s Evropskou komisí o schválení veřejné podpory.

Moderátorka Barbora Kroužková jej promptně vyvedla z omylu, připomněla Babišovy konkrétní výroky, že o takto důležité soutěži by vláda neměla rozhodovat deset měsíců před sněmovními volbami.

Beneš zhluboka polkl a zareagoval slovy: „Ano, to je ta politická část, to je debata, kterou vedou o státu. To není má role,“ konstatoval. „Do projektu vstupuje ČEZ se svou rolí podnikatelského subjektu a stát. Máme smlouvy mezi státem a ČEZ, kde každý má svá práva, potřeby a povinnosti,“ podotkl.

Věří skutečně Beneš, že se soutěž podaří vypsat do konce tohoto roku? „To není otázka víry, já jsem připravený. Pokud politici ve vládě budou mít pocit, že to chtějí z nějakého důvodu posunout, ať už je to kvůli vyjasnění si otázek s Evropskou komisí, nebo usoudí, že se rok před volbami začnou chovat trochu jinak, byl by to fakt, který bych musel vzít v potaz,“ uvedl.

Opakovaně ale zdůrazňoval, že společnost ČEZ je připravena. „My máme projekt připravený a budeme reflektovat, co si s politiky řekneme. Máme s nimi smlouvu a bez souhlasu vlády tendr spustit nemůžeme. To je fakt,“ krčil rameny generální ředitel společnosti ČEZ.

Jestli se plánovaný harmonogram ČEZ týkající se stavby Dukovan zhroutí, je pro Benše „předčasná otázka“. „Zeptejte se mě na to po 9. prosinci,“ narážel na klíčové zasedání vládního výboru pro jadernou energetiku, které se uskuteční 9. prosince. Zde by rád premiér našel shodu. Ve výboru však sedí i zástupci opozice, kteří mají veliké výhrady k otázce financování i k bezpečnostním otázkám.

„Zajímavé je, že když byl vládní výbor v květnu, tak jsme měli plnou shodu i nad tím, že zákon stihneme do konce roku. Čím víc se blíží volby, ta shoda přestává platit,“ posteskl si Beneš. Neočekává, že do 9. prosince nastane nějaké zásadní rozhodnutí. „Budeme nyní vést především konzultace s Ministerstvem průmyslu a obchodu,“ zmínil svého partnera podle zmíněné smlouvy.

Zástupci opozice ve výboru pro jadernou energetiku požadují, aby byly Rusko a Čína z tendru vyloučené. „Bezpečnostní zájmy státu jsme zapracovali všechny do své dokumentace. Je třeba zhodnotit aspekty ekonomické i bezpečnosti a mezi nimi hledat kompromis. Nejlepší by bylo všechny uchazeče pozvat, nechat si dát nabídku. Abychom ostatní dostali pod tlak, jelikož jedině s dostatečným počtem nabídek vede k nízké ceně. Pak až můžeme zohlednit až bezpečnostní riziko,“ uvedl Beneš.

Na přetřes přišly i spekulace o možné vládě úředníků vedené Benešem. „Já nikdy takovou nabídku nedostal, nikdy. Nikdy jsme o tom ani nehovořili. Nemám politické ambice, soustředím se na svou práci. Tyto spekulace jsou ze sta procent vymyšlené,“ sdělil s tím, že jaderný projekt je práce na dalších pět let. Proto se plánuje ucházet o další období v pozici generálního ředitele.

Následně Kroužkovou napomenul, ať není tak pesimistická, když se tázala, zda do té doby z tendru něco zbude. „My pojedeme pořád dopředu, nebuďte tak pesimistická, pojedeme podle harmonogramu,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…