Rusko dle Medveděva dokáže minimalizovat dopad všech sankcí

22.04.2014 13:56

Rusko je schopné minimalizovat dopad všech sankcí, kterým kvůli ukrajinské krizi čelí. V projevu k výroční zprávě o činnosti vlády to dnes ve Státní dumě, tedy dolní parlamentní komoře, prohlásil premiér Dmitrij Medveděv. Sankce, které na Moskvu uvalil Západ, označil ministerský předseda za zvláštní motivaci k tomu, aby Rusko vytvořilo vlastní platební systém. Také řekl, že Evropa „blufuje", když hovoří o dovozu plynu z USA místo z Ruska.

Rusko dle Medveděva dokáže minimalizovat dopad všech sankcí
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Přílet ruského exprezidenta

Rusko podle Medveděva čelí bezprecedentnímu tlaku kvůli komplikovanému stavu světového hospodářství, diplomatickému klimatu a domácím strukturálním potížím. Dodal, že prioritou vlády je minimalizovat ekonomický dopad sankcí.

Zatímco prohlášení Evropské unie o dovozu amerického plynu, který by pomohl snížit energetickou závislost na Rusku, jsou podle Medveděva trikem, Moskva se prý více než kdy v minulosti zajímá o rozložení svého energetického exportu na více trhů. Premiér v této věci zmínil vývozní projekty týkající se Asie.

Rusko zvažuje žalobu na USA u Světové obchodní organizace

Poslancům rovněž řekl, že Rusko bude se svým energetickým exportem trvat na férovém přístupu k zahraničním trhům. Pokud to podle premiéra bude nutné, Moskva se obrátí s žádostí o právní kroky či arbitráž na Světovou obchodní organizaci (WTO).

Rusko již v polovině dubna oznámilo, že uvažuje o žalobě na Spojené státy u WTO kvůli americkým sankcím, které zasáhly ruské banky. Finanční domy následně čelily vlně vybírání vkladů.

USA a EU v březnu uvalily sankce na vybrané ruské a krymské činitele kvůli ruské anexi ukrajinského Krymu. Západ i Kyjev označují anexi za nelegální a neuznávají ji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…