Rusko není slabé Srbsko, běžte se léčit. V Reflexu dostal prostor „slavný" novinář

13.03.2014 11:50

Týdeník Reflex uspořádal ve svém nejnovějším čísle anketu na téma současných událostí na Krymu. V ní se vyjádřil mimo jiné premiér Bohuslav Sobotka, exprezident Václav Klaus, nebo bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Oživením byl příspěvek známého normalizačního novináře Jaroslava Kojzara.

Rusko není slabé Srbsko, běžte se léčit. V Reflexu dostal prostor „slavný" novinář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident ČR Václav Klaus

Anketa

Jste rádi, že jsme členy Evropské unie?

22%
78%
hlasovalo: 22144 lidí

Bývalý prezident Václav Klaus se domnívá, že brutální politická destabilizace Ukrajiny, která vyvrcholila únorovým převratem, vede k rozkladu teritoriálnímu. V tomto případě se podle Klause dá pochopit reakce Ruska, pro které Ukrajina vždy byla více než jenom soused. „Je to historická kolébka jeho státnosti a kultury, domov desítek milionů Rusů,“ připomíná, proč je čistě „západní“ orientace Ukrajiny iluzí. Živení těchto ambicí ze strany Západu je podle Klause nezodpovědné a vede k tragédiím.

Podle redaktora Haló novin Jaroslava Kojzara by dnes někteří opět chtěli harašit zbraněmi, nebo alespoň bombardovat, tak jako kdysi v kosovské krizi. „Jenže slabé Srbsko bylo jiný oříšek než ochránce Krymu,“ poznamenává zkušený novinář. Zde podle něj žádné „humanitární bombardování“ zvítězit nemůže. „Ti, kdo diskutují o vojenském tlaku na Rusko, by se spíše měli jít léčit. Zavřít je do blázince, aby byli izolováni od obyčejných lidí,“ doporučuje Kojzar, který dostal k příspěvku titulek „legenda komunistické žurnalistiky".

Naproti tomu bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg vidí jinou historickou paralelu. „Když ve třicátých letech chtěl Adolf Hitler obsadit nějakou cizí zemi, vždy prohlásil, že musí chránit tamější Němce,“  připomíná. Ve skutečnosti prý ani nyní Putinovi nejde o nějaké krajany, kterým beztak nic nehrozí a nikdo na ně neútočí. „Vždyť se shromáždili, demonstrovali pro Rusko, a užívali si přitom veškerých svobod,“ připomíná.

Premiér Bohuslav Sobotka ve svém příspěvku připomněl, že Rusko se v roce 1994 zavázalo, že bude respektovat hranice Ukrajiny. Proto by jakákoliv akce, dotýkající se její územní integrity, byla pro něj nepřijatelná.

Europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf uvedl, že za nekvalifikované blábolení českých „expertů“ Schwarzenberga a Zaorálka se stydí. Pak však připomněl, že celé tažení proti spojenectví Ruska s Ukrajinou může být motivováno slovy amerického politologa Zbygniewa Brzezinského. „Ten vždy opakoval, že nelze dovolit sblížení Ruska a Ukrajiny, protože dohromady budou supervelmoc,“ připomněl Ransdorf.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…