Rusko obvinilo Ukrajinu z nasazení fosforových bomb. Možná si tak připravuje půdu pro intervenci

06.08.2014 12:35

Ruští vyšetřovatelé mají nezvratné důkazy o použití zakázaných fosforových bomb při útocích ukrajinské armády proti civilnímu obyvatelstvu. Ruské agentuře ITAR-TASS to dnes sdělil mluvčí ruského vyšetřovacího výboru Vladimir Markin. Ruské podezření podle něj potvrdila analýza půdních vzorků, které do Ruska dopravili ukrajinští uprchlíci.

Rusko obvinilo Ukrajinu z nasazení fosforových bomb. Možná si tak připravuje půdu pro intervenci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

„Hlavní správa vyšetřování získala při prověřování bojových prostředků použitých v Doněcké a Luhanské oblasti nezvratné důkazy o tom, že ukrajinská armáda použila proti civilnímu obyvatelstvu zakázané zbraně," řekl Markin.

Ukrajinci prý používají smrtonosnější náboje

Podle soudní chemické expertizy byly v půdních vzorcích získaných v obci Semenivka a ve městě Slavjansk v Doněcké oblasti zjištěny stopy zplodin hoření zápalné směsi, která slouží jako náplň min a leteckých pum. „Jde fakticky o smrtonosnější variantu nábojů, které se dříve plnily bílým fosforem," uvedl mluvčí.

Osoby zasažené touto směsí jsou podle Markina vystaveny psychickému šoku, nevýslovnému utrpení a mučivé smrti. Použití této zbraně zakazuje řada mezinárodní smluv včetně Ženevské konvence o ochraně civilního obyvatelstva v době války z roku 1949, uvedl mluvčí.

Ruští vyšetřovatelé prý nyní zjišťují konkrétní odpovědnost ukrajinských vojenských velitelů. Podle norem ruského práva i mezinárodních právních norem prý budou pohnáni k odpovědnosti.

Rusko obvinilo Kyjev z používání fosforových bomb nejednou, o „nezvratných důkazech" ale Moskva hovoří poprvé. Ukrajinská armáda obvinění důrazně odmítá jako nesmyslná a vymyšlená. Z nasazení zakázaných zbraní Rusko v roce 2008 vinilo i gruzínskou armádu během válečného konfliktu s ruskými jednotkami v Jižní Osetii.

Rusko si svým tvrzením možná připravuje půdu pro vojenskou intervenci

Rusko v úterý svolalo v New Yorku mimořádnou schůzi Rady bezpečnosti OSN, která byla věnována humanitární situaci na východě Ukrajiny. „Je to skutečná válka," prohlásil ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin. „Přes mezinárodní ujednání pokračuje Kyjev ve svém vojenském tažení. Ostřelovány jsou rezidenční čtvrti, používány jsou dokonce kazetové bomby," dodal ruský zástupce.

Podle některých západních komentářů Rusko připravuje půdu pro intervenci na Ukrajinu, která by měla být odůvodněna katastrofální humanitární krizí. Na možné vyslání ruských „mírových sil" na východ Ukrajiny dnes upozornil polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…