Rusko předložilo požadavek ohledně Ukrajiny. A šéf NATO s ním naložil po svém

17.12.2021 18:15 | Bleskově

Kreml zveřejnil své požadavky, o kterých ruský prezident Vladimir Putin v posledních týdnech jednal s představiteli západních mocností. Rusko požaduje záruky, že Ukrajina nebude moci vstoupit do NATO, ale i zastavení všech vojenských aktivit Aliance na území východní Evropy a zákaz rozmisťovat své síly ve východní Evropě bez souhlasu Moskvy.

Rusko předložilo požadavek ohledně Ukrajiny. A šéf NATO s ním naložil po svém
Foto: Kremlin.ru
Popisek: Vladimír Putin a Joe Biden při telekonferenci

Rusko v oficiálním dokumentu opakovaně vyzývá NATO, aby se zaručilo, že do svých řad nepřijme Ukrajinu. Generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg ale tento ruský požadavek již dementoval s tím, že Ukrajina se stát novým členem NATO může.

Moskva ale svůj tlak na Alianci zvyšuje dalšími významnými požadavky, jako je ukončení všech vojenských aktivit NATO nejen na Ukrajině, ale i ve východní Evropě, v oblasti Kavkazu a ve Střední Asii.

Rusko podle informací serveru Novinky.cz také požaduje snížení počtu vojáků ve východní Evropě na úroveň z roku 1997, kdy ještě nebyly východoevropské země v Alianci. Podle listu Moscow Times by mohly požadavky platit i pro bývalé satelity Sovětského svazu, tedy i pro Polsko a Českou republiku.

Rusko se odvolává na letitý slib Západu, že se NATO nebude rozšiřovat na východ, který ale nebyl kodifikován. „Musel jsem vzít mapy, abych označil vlajkami a kroužky všechny ty objekty, které se v posledních letech objevily poblíž našich hranic. A nakreslil šipky, kde kdo létá, na jakých letadlech, a kde proplouvají lodě,” uvedl náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov.

Rusko v dokumentu požaduje, aby se okamžitě rozeběhly rozhovory s USA a s NATO o mezinárodních právních zárukách pro Rusko a aby se Moskva s Američany vedenou Aliancí navzájem nepovažovaly za nepřítele a aby řešily spory mírově a aby odmítly použití síly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…