Rusko prosazuje návrat k jednáním. Putin chce získat čas na přípravu „plnohodnotné ofenzivy“

15.10.2022 7:51

Ruský prezident Vladimir Putin chce dojednat dočasné příměří s Ukrajinou, aby se mohl připravit na další rozsáhlou ofenzivu začátkem nadcházejícího roku, uvedl v pátek portál Meduza s odkazem na nejmenované zdroje blízké Kremlu a ruské vládě.

Rusko prosazuje návrat k jednáním. Putin chce získat čas na přípravu „plnohodnotné ofenzivy“
Foto: Repro Kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Kreml se nyní snaží přesvědčit západní lídry a tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, aby dotlačili Ukrajinu zpět k jednacímu stolu, napsala Meduza.

Argumentem ruského vůdce Putina přitom podle Meduzy je, že je potřeba předejít dalším civilním obětem. Putin ovšem nehodlá válku ukončit, chce dosáhnout jen dočasného příměří, aby získal čas na novou rozsáhlou ofenzivu v únoru a březnu 2023.

Ruští představitelé v poslední době ujišťují, že si přejí obnovu přerušených diplomatických jednání s Kyjevem. Ukrajina ale uvádí, že mírová jednání v době, kdy její vojska postupují, pro ni nejsou výhodná.

Ruská agrese na Ukrajině trvá už více než 230 dní. Po tom, co na Kerčském mostě spojujícím anektovaný Krym s ruskou pevninou, začalo hořet, se ruská armáda vrátila k ostřelování ukrajinských měst, kde cílí jednak na energetickou infrastrukturu a jednak na civilní objekty, jako např. dětská hřiště. Jedno z nich se nachází i v Kyjevě.

Server arabské televize Al-Džazíra upozornil, že Kyjev čelil také útoku íránských sebevražedných dronů, které využívá ruská armáda.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí
„Oblast ukrajinského hlavního města byla zasažena bezpilotními letouny kamikaze íránské výroby, uvedli ukrajinští představitelé, kteří na místo vyslali záchranáře, zatímco obyvatele již počtvrté ráno probudily sirény,“ uvedl server před víkendem.

Podle britského ministerstva obrany se Rusové snaží stabilizovat frontu na jihu Ukrajiny a to kolem obce Mylove v Chersonské oblasti. Podle britských zdrojů už Rusové počítají s tím, že Ukrajinci proniknou do Chersonu. V denně aktualizované zpravodajské zprávě ministerstvo uvedlo, že ruské okupační orgány se v posledních dnech připravují na evakuaci civilistů.

Ukrajinci oznámili, že v Chersonské oblasti osvobodili několik osad od ruských okupantů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…