Rusko prý hrozilo použitím taktických jaderných zbraní

15.09.2014 6:40

Rusko údajně vyhrožovalo Ukrajině použitím taktických jaderných zbraní, a tak Kyjev uvažuje o možnosti vlastní jaderné zbraně. Uvedl to před novináři ukrajinský ministr obrany Valerij Heletej. Nicméně sám Heletej vzápětí ujistil, že v této chvíli není obnovení jaderného postavení Ukrajiny na pořadu dne.

Rusko prý hrozilo použitím taktických jaderných zbraní
Foto: RussianMind
Popisek: Staronový ruský prezident Vladimir Putin

„Zdůrazňuji, že Rusko nám hrozilo použitím taktických jaderných zbraní," prohlásil Heletej podle listu Ukrajinska pravda. Za takové situace Ukrajina podle ministra očekává pomoc od zemí Severoatlantické aliance, především od USA a Británie. Pokud se Ukrajina pomoci nedočká, pak bude nucena vrátit se k vývoji vlastní jaderné zbraně.

Pokud nám svět nepomůže...

„Pokud dnes nedokážeme ubránit (Ukrajinu), pokud svět nám nepomůže, budeme nuceni vrátit se k vytvoření této zbraně, která nás ubrání před Ruskem," řekl Heletej podle zpravodajského serveru newsru.com. Na upřesňující otázku však ministr dodal, že daná otázka není na pořadu dne.

Ukrajina měla na svém území po rozpadu Sovětského svazu třetí největší jaderný arzenál na světě, ale jaderných zbraní se zřekla na oplátku za to, že v tzv. Budapešťském memorandu se USA, Británie a Rusko zaručily za svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…