Rusko prý může v nadcházejících měsících získat mírovu cestou vše, co se mu zachce. Stačí, když učiní tento krok

02.11.2014 8:29

Britský novinář David Blair v konzervativním deníku The Telegraph upozorňuje na to, že nadcházející zima bude hrát Putinově Rusku do karet. Hrozí prý zastavení dodávek plynu do Evropy.

Rusko prý může v nadcházejících měsících získat mírovu cestou vše, co se mu zachce. Stačí, když učiní tento krok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli odpůrci sankcí proti Rusku a zastánci Vladimira Putina

„Na pár měsíců v roce mohou ruští vůdci odpradávna povolávat spolehlivého jednoho vojevůdce. „Generál zima“ pomohl Rusko v jeho historii již mnohokrát. Díky sněhovým závějím, zledovatělým silnicím a třeskutému mrazu si na invazi do Ruska vylámali zuby Napoleon i Hitler. Nyní má Vladimir Putin pro „Generála zimu“ další úkol, jehož cílem bude pomoci Rusku v boji proti Ukrajině a Západu. Zatímco jsme se soustředili na Islámský stát, Putin se zasadil o vznik nového evropského státu,“ píše v úvodu Blair.

„Nové Rusko se svými třemi milióny obyvatel pokrývá značnou část východoukrajinského regionu Donbas. Vládnou zde díky zbraním, velitelům i výcviku proruští separatisté podporovaní a řízení Moskvou. Lidé žíjící v této části Ukrajiny neměli možnost účastnit se ukrajinských parlamentních voleb. Jít volit se odvážili jen stateční lidé, podobní těm, kteří museli čelit kulkám ostřelovačů na Majdanu během letošního února, kdy začala revoluce, díky které se země vydala na cestu za demokracií,“ míní Blair.

Mnozí Ukrajinci podle Blaira pochybují o svém novém prezidentu Petro Porošenkovi. „Sice revoluci podporoval od samého začátku, ale stále přetrvává podezření, že je díky svému postavení oligarchy s politickými kontakty i na politiky z minulosti reprezentantem starých pořádků. Zato u Putina žádné pochybnosti nejsou. Ruský prezident je od prvního dne majdanské revoluce rozhodnut zhatit demokratický vývoj země a blokovat její přístup do struktur Evropské unie,“ tvrdí Blair.

Celý text v angličtině najdete ZDE

„Putin má bohužel v této válce stále navrch, byť se v jeden okamžik zdálo, že jeho plány nebudou úspěšné. V srpnu se v důsleku úspěšné ofenzívy ukrajinské armády zdálo, že Kyjev může východní regiony znovu získat pod svoji kontrolu. Jenže krátce poté poslal Putin na Ukrajinu tisíce ruských vojáků a s nimi i dostatečné množství tanků a dělostřelectva. Karta se tím rázem obrátila a Porošenko byl nucen podepsat 5. září v Minsku dohodo o příměří,“ vrací se Blair o několik týdnů nazpět.

„V důsledku ‚zamrznutí‘ konfliktu mohlo dojít ke vzniku Nového Ruska, které se tak po Jižní Osetii, Abcházii a Podněstří přidalo do klubu dalších postsovětských satelitů Ruska. Nové Rusko je novým, ale také nejdůležitějším členem tohoto společenství. Je zde soustředěn ukrajinský průmysl a většina ze zásob uhlí. Bez těchto regionů je Ukrajině zbavena své ekonomické základny,“ varuje Blair.

„Porošenko se neúspěšně snažil získat ztracená území zpět silou, nyní musí veškeré své naděje upínat k mírové dohodě z Minsku. Teoreticky by prostřednictvím ní měla Ukrajina opět východní regiony ovládnout a dosáhnout zastavení toku zbraní i vojáků na své území. I vzhledem k příměří však za poslední týdny na bojištích zemřelo nejméně 300 lidí. Ale ukrajinský prezident stále doufá, že tlak Západu přinutí Putina mírové podmínky dodržet. Do událostí však nyní vstupuje Generál zima,“ poukazuje Blair.

„Putin již v červnu na čas zastavil dodávky plynu na Ukrajinu. Tehdy to však mnoho neznamenalo, protože v létě se Ukrajina i Evropa bez ruského plynu obejdou. V zime však nastává jiná situace a Evropská unie je z celé jedné čtvrtiny závislá na dodávkách z Ruska. Z tohoto množství se do evropských států dostává asi polovina prostřednictvím potrubí vedeného přes Ukrajinu. Teoreticky by mohl Putin vypnout kohoutky a nechat nejvíce zranitelné země, tedy Maďarsko a Slovensko, mrznout,“ domnívá se Blair.

„Generál zima“ podle Blaira nemusí v letošní zimě podnikat tak hrozivé kroky, jako tomu bylo v předchozích obdobích. „Rusko ostatně potebuje příjmy z prodeje plynu, protože ceny ropy povážlivě klesají. Je v každém případě jisté, že tento ctihodný člen ruské armády bude v nejbliižší době opět povolán do služby,“ uzavírá Blair.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…