Rusko stahuje vojáky od ukrajinských hranic, napětí však může pokračovat

25.12.2021 19:42

Přes 10 000 ruských vojáků, kteří se podle agentury Interfax zúčastnili měsíčního cvičení mimo jiné i v blízkosti ukrajinských hranic, bylo Moskvou staženo do posádek stálého umístění. Jak stažení ruských jednotek z blízkosti ukrajinských hranic uvolní napětí mezi Moskvou a Kyjevem, není zatím příliš jasné, u hranic mohou zůstat až desetitisíce jednotek.

Rusko stahuje vojáky od ukrajinských hranic, napětí však může pokračovat
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V ruském městě Kursk se konala přehlídka vojenské připravenosti v rámci pětasedmdesátiletého výročí bitvy v Kurském oblouku

Anketa

Budete se o Vánocích omezovat při setkávání s přáteli a příbuznými?

14%
83%
hlasovalo: 27928 lidí
Agentura Interfax s odvoláním na oznámení jižního vojenského okruhu ruských ozbrojených sil informovala, že se armádní cvičení konala v několika regionech poblíž Ukrajiny včetně ukrajinského Krymu anektovaného Ruskem v roce 2014.

Mezi regiony poblíž Ukrajiny, z nichž se nyní ruské jednotky vracejí do kasáren, jsou Krasnodarský kraj, Rostovská a Volgogradská oblast.

„Byla dokončena etapa bojové koordinace divizí, bojových posádek a oddílů u motorizovaných jednotek,“ uvedla ruská armáda s tím, že více než 10 000 vojáků bude nyní staženo do místa svého stálého nasazení.

Není však jasné, zdali půjde o ukončení napětí, které rozmístění ruských sil způsobuje v Kyjevě, jelikož se vojáci vracejí do kasáren i ze Stavropolského kraje, z Astrachaňské oblasti, ze severního Kavkazu, ale také z oblastí v Arménii, Abcházii a Jižní Osetii.

Navíc dosavadní odhady počtu ruských vojáků, kteří se mají pohybovat v blízkosti ukrajinských hranic, jsou mezi 60 000 a 90 000 jednotek. Jeden z dokumentů amerických zpravodajských služeb pak tvrdí, že by tento počet mohl být navýšen až na 175 000.

Moskva už dříve obavy Západu a Kyjeva komentovala se slovy, že může na svém území rozmístit své vojáky, jak uzná za vhodné.

Ruský prezident Vladimir Putin navíc v tomto týdnu na poradě s vedením ministerstva obrany a ozbrojených sil varoval, že je třeba reagovat, aby se NATO nepřiblížilo k ruským hranicím. Upozorňuje, že pokud by Američané nainstalovali odpalovací rampy na Ukrajinu, byla by „na dostřel“ i samotná Moskva. Varoval též, že v případě instalace hypersonických zbraní by pak podle něj hrozilo, že by Kyjev mohl získat zpět i ta území, která Rusko okupuje.
 
Za původce napětí v Evropě Putin během porady označil pouze Západ. „To, co se nyní děje, napětí, které vzniklo v Evropě, je jejich vina,“ prohlásil ruský prezident na setkání nejvyšších představitelů ministerstva obrany s odkazem na Západ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…