Rusko-ukrajinský konflikt skončí s ukrajinskými prezidentskými volbami, prohlásil Bašta v ČT

28.11.2018 23:01

Jsou Rusko a Ukrajina na prahu války? Ruský prezident Vladimir Putin obvinil ukrajinského lídra Petra Porošenka ze zinscenování konfliktu v Kerčském průlivu. Šéf Kremlu mluví o provokaci, která má Porošenkovi získat body u voličů před nadcházejícími prezidentskými volbami. Podle Porošenka hrozí zemi „skutečná válka“ s Ruskem. Nad prohlubujícím se sporem v Událostech, komentářích debatovali senátor Pavel Fischer (nestr.) a bývalý velvyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta (ČSSD).

Rusko-ukrajinský konflikt skončí s ukrajinskými prezidentskými volbami, prohlásil Bašta v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

V příhraničních částech Ukrajiny platí válečný stav, který země nezavedla ani v roce 2014 při ruské anexi Krymu a počátku bojů na Donbase. Senátní zahraniční výbor podpořil prohlášení Ministerstva zahraničí, které odsoudilo násilný postup ruského námořnictva proti ukrajinským lodím v Černém moři. Současně dnes jednomyslně připomněl svůj odmítavý postoj k ruské anexi ukrajinského Krymu, kterou označil za výsledek agrese bez opory v mezinárodním právu.

Fischer upřesnil, jak chtějí prosadit, aby tento apel se Senátu zněl z Česka i dál. „České Ministerstvo zahraničí jasně promluvilo. Když se díváte na zemi jako takovou, je velmi důležité, co říkají prezident, ministr, ale i to, co se děje v Parlamentu. To, že jsme to usnesení jednomyslně přijali, má velkou sílu, jelikož jde napříč politickými stranami,“ míní senátor, který dodal, že i EU již dospěla ke společnému stanovisku a je zde vývoj.

Podle Bašty se zcela jistě v této situaci dá na Rusko efektivně naléhat. „Dnes to předváděl turecký prezident, který hovořil jak s Putinem, tak s Porošenkem i Trumpem. Zatímco my se tu bavíme o možných sankcích, už probíhá diplomatické jednání,“ řekl s tím, že efekt těchto telefonátů se zcela jistě ukáže později.

Reagoval i na Fischerova slova o tom, že je dobré slyšet jednoznačný hlas Parlamentu. To je podle Bašty pravda, ale bohužel to nemůže říct i o parlamentu ukrajinském. „Tam mi silně vadil nejednoznačný hlas ukrajinského parlamentu, který se v případě vyhlášení válečného stavu zachoval velmi nestandardně,“ připomněl.

S Ruskem je nyní potřeba vyjednávat naprosto jednoznačně, srozumitelně, ale také jednotně. „V tom smyslu je pozice České republiky velmi důležitá a cenná. Jde o to, že Rusko naslouchá silným hlasům,“ řekl Fischer s tím, že telefonát tureckého prezidenta dostál na druhé straně drátu vyslyšení. „Zato když se s Putinem zkoušel spojit Porošenko, tak mu nebylo odpovězeno. Tady skutečně chybějí základní komunikační kanály,“ dodal.

„Celá záležitost se vyřeší nejpozději 31. března, když proběhnou ukrajinské prezidentské volby, to s tím má, alespoň podle toho, jak reagovali ukrajinští poslanci, jednoznačnou souvislost,“ predikoval závěrem Bašta a zdůraznil, že to však neznamená, že se Rusko vzdá anektovaného Krymu, to je prý záležitost, ve kterou už nemůže doufat vůbec nikdo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…