Rusko vyslalo důrazný vzkaz. A opět provedlo tah, který Západ nečekal

16.08.2016 11:44

Britský deník The Financial Times se věnuje napjatým vztahům mezi Ruskem a Ukrajinou, který prý může vyústit v pokračování vojenského konfliktu. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov včera bez upřesnění hovořil o přijetí „závažných opatření“ Moskvy vůči Kyjevu.

Rusko vyslalo důrazný vzkaz. A opět provedlo tah, který Západ nečekal
Foto: mid.ru
Popisek: Ministr zahraničních věcí RF Sergej Lavrov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov připustil, že Rusko hodlá vůči údajnému ukrajinskému pokusu o teroristický útok přijmout „závažná opatření“. Úplné přerušení diplomatických styků však šéf ruské diplomacie vyloučil. Na tiskové konferenci po setkání se svým německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem také Lavrov přislíbil, že Rusko brzy předloží důkazy, že ukrajinské ministerstvo obrany připravovalo plán na destabilizaci Krymu.

Jak uvádí deník The Financial Times, podrobnější informace o přestřelce v severokrymském městě Armyanks však stále chybí. „Několik místních blogerů psalo o střetu v noci 7. srpna, tedy tři dny před tím, než Moskva obvinila Kyjev. Následně Rusko zatklo devět údajných viníků, ale příbuzný jednoho ze zatčených tvrdí, že byl unesen. Vše popírá také ukrajinská strana a obviňuje ruskou stranu, že se jen pokouší zakrýt ‚alkoholovou eskapádu‘ mezi ruskými vojáky a bezpečnostními službami.“

Anketa

Který vládce Ruska byl nejlepší?

1%
3%
0%
83%
hlasovalo: 6657 lidí

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Podle britského deníku jsou značně diskutabilní i televizní záběry z incidentu, které nabídla svým divákům ruská televize. „Na záběrech je vidět úplněk, přitom ten poslední šlo spatřit 19. července,“ píše The Financial Times s tím, že aktuálně napjaté vztahy mezi Ruskem a Ukrajinou vyvolávají obavy z opětovného oživení vojenského konfliktu. „Obě strany konfliktu navíc posilují svoji vojenskou přítomnost na hranicích a v regionu nově probíhají vojenská cvičení,“ konstatuje britský deník.

„Ruský deník Vedomosti včera na to konto uvedl, že Moskva zvažuje nechat po incidentu v Armyansku separatistickým silám na východní Ukrajině volnou ruku pro útoky na vojáky ukrajinské armády. Samotné ruské síly se však do případných bojů zapojovat nemají,“ informuje The Financial Times a dodává, že hrozba znovu obnoveného nepřátelství mezi Rusy a Ukrajinci na stůl vrací návrh, podle kterého by Západ poslal ukrajinské armádě zbraně. Návrh si získal podporu v mnoha členských státech Evropské unie, nicméně v Berlíně a Washingtonu se nesetkal s přílišným pochopením.

„Hlavním cílem případného poskytnutí výzbroje ukrajinské armádě je zajistit této zemi legitimní obranné schopnosti a ochranu svého území. Zároveň by tak bylo možné zabránit invazi ruských vojáků a východoukrajinských separatistů,“ cituje britský deník vyjádření poslance německé vládní CDU Michaela Gahlera pro deník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung s tím, že mnoho dalších politiků navrhuje uvalit proti Rusku ve světle posledních událostí další sankce.

Vladimir Putin navíc nyní zasadil svému americkému protějšku Baracku Obamovi další nečekaný úder. Jak dnes informovala ruská státní televize Rossija 24, Rusko na íránské základně Hamadán rozmístilo své bombardéry Tu-22M3, které budou podnikat útoky proti pozicím syrských povstalců. Značnou výhodu představuje pro ruské síly vzdálenost íránské základny od místa, kde se pohybují syrští povstalci. Podle agentury Interfax si zkrátí ruské letouny trasu o více než polovinu a budou tak moci nést na palubě větší množství bomb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…